Postupak protiv hrvatske predsednice zbog sukoba interesa

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postupak protiv hrvatske predsednice zbog sukoba interesa

Komisija za sukob interesa je odlučila da pokrene postupak protiv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović kojim će utvrditi da li je povredila načelo verodostojnosti funkcionera, dok je predsednica ocenila da je Komisija prekoračila svoja ovlašćenja i ušla u sferu političkog arbitriranja.

Grabar Kitarović je nakon stupanja na dužnost neutrošen novac za kampanju koji je dobila iz državnog budžeta uplatila na račun HDZ-a, a nakon toga je duže vreme davala uputstva >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << HDZ-u o tome kome će i kolike donacije uplatiti.

Predsednica Rebublike delovala je suprotno obavezi očuvanja vlastite verodostojnosti i nepristranosti čime je narušila načela obavljanja dužnosti, jednoglasno je odlučila Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Komisija je zaključila i da je davanjem uputstava političkoj stranci o tome kome i koliko donirati stvoren utisak o povezanosti i zajedničkom delovanju predsednice Republike i HDZ-a što nije u skladu s nestranačkim nezavisnim obavljanjem dužnosti.

Grabar Kitarović je ocenila da je reč o ispunjenju predizbornog obećanja, odnosno dela predizbornog programa i da u tome nema ničeg spornog.

Iz njenog kabineta je saopšteno da je Komisija za sukob interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka "zbog povrede načela obavljanja javne dužnosti i verodostojnosti Predsednice Republike", a ne zbog sukoba interesa, prekoračila svoja ovlašćenjasti i ušla u sferu političkog arbitriranja.

"Predsednica Republike ponosna je što su sva sredstva zakonito donirana onima najpotrebnijima, iako ih je mogla zadržati za sebe. Budući da ničim nije dovela u pitanje načela vršenja javne dužnosti, Predsednica Republike opet će učiniti isto", navodi se u saopštenju.

Komisija za sukob interesa je odlučila da se pokrene postupak i protiv ministra obrane Ante Kotromanovića tbog toga što je sa porodicom privatnim avionom putovao na Mali Lošinj, a račun je platila firma koja želi da se proširi na uvalu Kovčanje koja je u vlasništvu države, pa postoji bojazan da bi se ministar mogao dovesti u zavisan odnos prema firmi koja je platila.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.