Kolektivni ugovor - mrtvo slovo

Izvor: Politika, 31.Avg.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolektivni ugovor - mrtvo slovo

Uprkos dokumentima potpisanim sa sindikatima, novi vlasnici crnogorskih kompanija donose odluke o otpuštanju radnika uz „korigovane” iznose otpremnina

Nikšić Kolektivni ugovori, koje je sindikat potpisao sa vlasnicima firmi kojima je vlada prodala imovinu, u Crnoj Gori su mrtvo slovo na papiru. Njih poslodavci, odnosno gazde, iz Rusije, Italije... ne poštuju. Za neke kompanije je važniji protokol koji su vlasnici firme potpisali sa Vladom Crne Gore, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nego ono što je stavljeno na papir sa predstavnicima radnika, gde se garantuje pet godina posla, isplata zarada i ostalih prinadležnosti.

U nikšićkom Rudniku boksita je bilo predviđeno da će za pet godina od prodaje rudnika biti posla za 1.200 radnika, da će na vreme primati zarade i rešiti stambena pitanja. Od 17. decembra minule godine rudnik ne radi. Kolektivni ugovor se ne poštuje. Vlasnik, kompanija CEAC donela je odluku da otpusti 900 radnika, zbog globalne krize. Međutim, zahvaljujući Vladi Crne Gore i socijalnom programu koji je donela a sindikat doradio, u narednom periodu biće posla za 665 radnika „Boksita”. CEAC i njegovi čelni ljudi ne odustaju od procene da je oko 250 radnika dovoljno za proizvodnju u rudniku koji je trebalo da tokom dve decenije svake godine iskopa i tržištu isporuči oko 650.000 tona boksita. Ni od izgradnje 300 stanova nema ništa. Oni koji odlaze umesto stana dobiće po 6.500 evra na ime stambenog kredita.

U nikšićkoj Željezari, nakon što je vlada prodala fabriku kompaniji „Montenegro spešelti stils” i donela socijalni program zajedno sa sindikatom i poslodavcem, radilo je 1.500 radnika. Sada je vlasnik najavio da će otpustiti četvrtinu zaposlenih. Tako će oko 600 radnika morati da ode. Danijel Brol, član Odbora direktora, nedavno je izjavio da su sa Vladom Crne Gore i Prvom bankom potpisali niz protokola kojima se dozvoljava operativno i finansijsko prestrukturisanje fabrike.

Međutim, u Željezari je predsednik sindikata Janko Vučinić dobio otkaz samo zato što je izneo podatke i stavove sindikalnog povereništva u vezi s radom Željezare i ostvarivanja prava radnika. Kaže da je decembra 2006. sa poslodavcem, MNSS, potpisan kolektivni ugovor po kojem je vlasnik dužan da do 2012. zadrži 1.500 radnika. Šest meseci nakon potpisivanja tog dokumenta poslodavac je morao da uradi sistematizaciju radnih mesta i analitičku procenu, što nije urađeno. Sindikat Željezare ne priznaje nikakav aneks kupoprodajnog ugovora koji je navodno MNSS potpisao sa vladom po kojem može da smanji broj radnika, jer je to svojevrsna prevara zaposlenih, istakao je prvi čovek sindikalnog povereništva Željezare.

Radnici Livnice su 10. marta 2008, upravo zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, krenuli u štrajk. Sindikat je organizovao obustavu rada, jer vlasnik kompanija GATI nije ispoštovala kolektivni ugovor. Ni nakon 17 meseci nema rešenja za 100 radnika nikšićke Livnice, a ministar ekonomije Branko Vujović, koji je kao direktor Agencije za privatizaciju i strana ulaganja učestvovao u prodaji ovog nekadašnjeg pogona Željezare, najavio da je jedno od rešenja problema uvođenje stečaja.

U Podgorici sindikat fabrike Prerade Kombinata aluminijuma traži odgovor zašto se ne poštuju kolektivni ugovor i sudska rešenja. Zarade radnicima nisu isplaćene od juna, kao ni regres za 2009, a o zimnici i jubilarnim nagradama nema ni reči. Kolektivni ugovor nije ispoštovan ni na nivou KAP-a, gde će više od hiljadu radnika uz socijalni program mora da napusti fabriku aluminijuma.

Zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, prvi su digli glas zaposleni u nikšićkoj pivari „Trebjesa” koju je vlada prodala belgijskoj kompaniji „Interbru”. Maja 2002. sindikat pivare je organizovao štrajk, tri meseca fabrika je bila zatvorena, a sindikalni lideri nisu uspeli da ostvare sve zahteve iako ih je u to vreme podržavao Danilo Popović, tadašnji predsednik Saveza samostalnih sindikata Crne Gore i Ron Osvald, generalni sekretar Međunarodnog sindikata prehrambene i poljoprivredne industrije. Nakon protesta neki radnici su prodali radna mesta, napustili fabriku, a otkazi su uručeni nekolicini zaposlenih koji su preko suda ostvarili pravo na rad i novčanu nagradu.

Rade Vukićević

-------------------------------------------------------

Odloženo pešačenje do Podgorice

Radnici nikšićke Livnice, njih 62, juče nisu krenuli pešice ka Podgorici, kako je bilo najavljeno. Njihov pohod ka administrativnom centru Crne Gore odložen je za 7. septembar, ukoliko u međuvremenu ne bude nađeno rešenje za prevazilaženje teškog stanja u fabrici čiji radnici ne rade od 10. marta 2008. „Crnogorska policija nam je zabranila da održimo zakazani protest ispred zgrade Ministarstva ekonomije iako smo na vreme obavestili nadležne u Podgorici da ćemo do glavnog grada doći pešice kako bi pred vratima ministra Branka Vujovića izrazili revolt zbog neizvesne sudbine nekadašnjeg pogona nikšićke Željezare, kazala je Angelina Mušikić, predsednica sindikata fabrike kolegama i novinarima okupljenim juče ispred Poslovnog centra Željezare.

R. V.

[objavljeno: 01/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.