Izvor: B92, 28.Jan.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbrisanih" više od 25.000

Ljubljana -- Slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je novi podatak o broju "izbrisanih" građana Slovenije - 25.671 osoba.

Sve do juče se verovalo da je, prema do tada službenim podacima, 1992. godine iz registra stalnih stanovnika Slovenije izbrisano 18.305 osoba, mahom iz bivših jugoslovenskih republika. Nakon najnovijih provera, koje su uključivale i promenu kompjuterskog sistema, u ime slovenačkog MUP-a, državni sekretar Goran Klemenčič je objavio novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podatak.

Podatak govori o bitno većem broju "izbrisanih" građana - 25.671 osoba. Od tog broja danas je živih još 24.369 ljudi, od čega su 17.056 stranci.

Kako je objasnio Klemenčič, Ministarstvo spoljnih poslova juče je završilo sa svim stručnim radnjama i došlo do konačnog broja "izbrisanih", koji se više neće menjati.

Ministarstvo je došlo do svih mogućih evidencija koje, ipak, ne uključuju evidenciju o struci ili nacionalnosti izbrisanih osoba. Od 25.671 "izbrisanog", evidentirano je 5.630 maloletnih lica i 10.869 osoba ženskog pola.

"Na osnovu ovih podataka nastavićemo sa pripremama za izdavanje dodatnih odluka i zakona", rekao je Klemenčič dodavši da će odluke "izbrisanima" početi da se dodeljuju narednog meseca.

Prema Klemenčičevim rečima, više od 7.000 ljudi prema odluci Ustavnog suda Slovenije ima pravo na povraćaj statusa pre brisanja.

"Dopunskim uredbama, koje ćemo početi da izdajemo, ponovo ćemo retroaktivno urediti status ljudima koji već imaju državljanstvo ili stalno žive u Sloveniji. Za one koji još uvek nemaju ni stalno prebivalište ni državljanstvo pripremićemo poseban zakon", rekla je slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal.

Ona je dodala da će tako Slovenija ispuniti ustavnu i moralnu obavezu prema ljudima kojima su bila kršena osnovna ljudska prava.

Na ovaj način trebalo bi da bude rešeno i jedno od otvorenih bilateralnih pitanja između Slovenije i Srbije koje je, prema nedavnoj izjavi u Ljubljani srpskog šefa diplomatije, "do sada opterećivalo odnose Srbije i Slovenije jer je među izbrisanima najviše osoba srpske nacionalnosti".

Prema pisanju slovenačkog lista "Dnevnik", osnovno civilizacijsko dostignuće je priznanje zločina i izvinjenje.

"Zato što neki od izbrisanih neće dočekati pravdu, moralna obaveza države, koja je prilikom svog rođenja radila u naše ime, utoliko je veća. Pomirenje sa žrtvama, makar i simbolično, jeste korak ka ostvarenju svakog naroda", piše "Dnevnik".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.