Izvor: Blic, 27.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji bilo izbrisano 25.671 lice sa spiska državljana

U Sloveniji je iz registra građana bilo izbrisano 25.671 lice kojima je 26. februara 1992. godine prestala prijava stalnog boravišta.



Prema podacima koje je danas saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, od tog broja živo je 24.369 lica. Među njima, njih 7.313 su slovenačko državljanstvo dobili posle 26. februara 1992. godine. Od tog broja ukupno je 3.630 onih koji su državljani drugih država naslednica bivše SFRJ sa dozvolom boravka u Sloveniji, a 13.426 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << onih kojima je 1992. godine prestala prijava stalnog boravka jer nisu imali uređen status.

Ministarstvo nije uspelo da prikupi podatke o profesijama i nacionalnosti, jer ih ne poseduje, a na osnovu stečenih podataka će nastaviti pripremu za izdavanje odluka na osnovu presude ustavnog suda da se „izbrisanima” vrate sva ljudska prava. Prema evidenciji, takvih je još 7.000 osoba.

Ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal rekla je u parlamentu da će Ministarstvo dopunama odluka retroaktivno regulisati status onih ljudi koji već imaju državljanstvo ili stalno žive u Sloveniji.

"Za one koji još nemaju stalno boravište ili državljanstvo pripremićemo poseban zakon", rekla je Kresal i dodala da će sa izvršenjem odluke ustavnog suda biti ispunjena ustavna i moralna obavezu prema ljudima, kojima su bila kršena osnovna ljudska prava.

Regulisanjem statusa "izbrisanih" ministarstvo neće dodeljivati državljanstvo ili odštetu i neće utvrđivati pravnu podlogu za njih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Sloveniji izbrisali 25.671 lica sa spiska državljana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009

LJUBLJANA - U Sloveniji je iz registra građana bilo izbrisano 25.671 lice kojima je 26. februara 1992. godine prestala prijava stalnog boravišta...Prema podacima koje je danas saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, od tog broja živo je 24.369 lica. Među njima, njih 7.313 su slovenačko državljanstvo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.