Hrvatska slavi Oluju; Milošević: Moj dolazak zalog za budućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2020, 10:08

Hrvatska slavi "Oluju"; Milošević: Moj dolazak zalog za budućnost

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas u Kninu da je važno da Srbi ne vide u "Oluji" samo egzodus svog naroda, već završetak rata koji je stvorio uslove za njihov povratak. Boris Miloševic, SDSS-ov potpredsednik hrvatske vlade, rekao je posle proslave operacije Oluja u Kninu da je u obraćanjima hrvatskih zvaničnika čuo poruke pomirenja i da je njegov dolazak u Knin zalog za budućnost.

Plenković je, na obeležavanju "Oluje", obraćanje počeo sa "Hrvati i Hrvatice...", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Knin je nazvao kolevkom hrvatske državnosti, a Oluju završnom operacijom kojom je onemogućena "sudbina Srebrenice" i konačno oslobođena Hrvatska u ratu koji joj je, kaže, bio nametnut.

Plenković je rekao da Hrvatska koja je pobedila, žali zbog svih stradanja, posebno civila, ne samo Hrvata, već posebno i Srba, naglasivši da legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za zločine, a da od Srba očekuje da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda.

Rekao je da su brojni ratni zločini počinjeni na osnovu velikosrpske ideologije, za koje niko nije odgovarao.

Osudio je, takođe i hrvatske ratne zločine.

"Svesni smo da je naša pobeda u Oluji bila dramatična za mnoge hrvatske Srbe, koji to povezuju sa odlaskom iz zavičaja, prisiljeni na beg od hrvatskih snaga. Činjenica je da je hrvatska država osigurala povratak svima koji su hteli da se vrate, ali isto je tačno da još uvek ima poteškoća koje treba otkloniti, kako bi se srpski povratnici osećali ravnopravnima, i imali uslove za život", rekao je on.

Ukazao je na brojne Srbe koji su sve vreme rata delili sudbinu hrvatskih državljana, i bili čak i hrvatski branitelji.

Kazao je da treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi i hiljadama nedužnih hrvatskih žrtava, ali i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime se ne dovodi, kako ističe, u pitanje legitimnost ili pravednost domovinskog rata, već se pokazuje velikodušnost i humanost pobednika.

"Isto to očekujemo od svih delova hrvatskog društva, kao i predstavnika Srba u Hrvatskoj koji trebaju jasno osuditi zločine nad Hrvatima. Hrvatska država i društvo trebaju ići napred, a iskreno pomirenje može se graditi samo na istini koje se temelji na činjenici i pravdi za sve žrtve. Svi zločini koji ne zastarevaju nastaviće se dalje procesuirati", naglasio je on.

Hrvatska je, prema njegovim rečima, kao pobednica pružila ruku pomirenja i sada gradi svoju budućnost.

Ponovio je da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbežna, politički potrebna.

Penzionisani general Ante Gotovina, koji je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, rekao je da je hrvatska vojska podignuta pod teškim okolnostima, ali da je bila spremna odbraniti svoju zemlju, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir.

Kazao je da je Hrvatska, kroz naučene lekcije postala snažnija, bolja, i spremna s optimizmom raditi za bolje sutra u novom poglavlju.

"Hrvatska se razvija i gradi u modernu evropsku demokratiju, socijalnu pravednu državu, koja brine o svima. Državu u kojoj svi nevini ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju sigurnost i slobodu, jednaka prava i obaveze...Znaćemo da odgovorimo zajedništvom na sve izazove vremena pred nama", rekao je on.

Iza ograde ustaški simboli

Obeležavanje 25. godišnjice vojno-policijske operacije "Oluja" u Kninu održano je danas uz "kontrolisan" pristup, kako bi se izbegao dolazak dela nepoželjnih bivših boraca HOS-a, koji nisu želeli da se odreknu ustaških obeležja i parola.

Glavna ulica u Kninu, koja vodi ka trgu na kojem se održava svečanost, bila je sa obe strane obezbeđena policijskim korodnom i u nju su mogli ući samo akreditovani novinari, zvaničnici, kao i prijavljeni građani.

Što se građana tiče, oni su na ulazu dobijali zelene majice sa "neutralnim" natpisom "25. godina 'Oluje'", a naloženo im je da ih obuku.

Đakić i Bulj o Miloševiću u Kninu i "četničkom derneku" u Srbiji

Poslanik HDZ-a Josip Đakić izjavio je danas u Kninu da je prisustvo potpredsednika vlade iz SDS S-a Borisa Miloševića rekao da je to bio dugoočekivni cilj, ali, kako je naveo, i priznanje da je ta akcija bila pravedna.

Đakić je novinarima rekao da je kao aktivni učesnik više akcija, poput Oluje i Leta 95, Bljeska i Maestrala, radostan što je i danas na obeležavanju Dana pobede.

I poslanik Mosta u Hrvatskom saboru Miro Bulj smatra normalnim da predstavnici hrvatske vlade budu u Kninu, a ne na, kako je naveo, "četničkom derneku u Bačkoj Palanci, kao što su bili do sada".

Time su vlasti želele da izbegnu ustaške simbole na svečanosti.

Međutim, na prilazima ulici okupili su se HOS-ovci sa svojim zastavama, i obeležjima, uz ustaške pesme i poklike "za dom spremni".

Oni su negodovali što ne mogu da prisustvuju svečanosti, i kažu da su pod izgovorom korona virusa od obeležavanja na trgu izopšteni "pravi" borci "Oluje".

Inače "HOS-ovci" su osudili i dolazak potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića na svečanost u Knin, komentarišući da mu tu nije mesto.

Milošević se nalazi u prvom redu zvanica, zajedno sa ostalim članovima vlade koje predvodi premijer Andrej Plenković.

Dok su se ostali osmehivali i radovali ovom danu, na licu Miloševića nisu bile vidljive nikakve emocije.

Milošević: Čuo sam poruke pomirenja, moj dolazak zalog za budućnost

Boris Miloševic, SDSS-ov potpredsednik hrvatske vlade, rekao je posle proslave operacije Oluja u Kninu da je u obraćanjima hrvatskih zvaničnika čuo poruke pomirenja i da je njegov dolazak u Knin zalog za budućnost.

"Poštujemo sve žrtve, bez obzira na nacionalnost. Sećanja na žrtve trebamo poštovati. Emocije su još sveže. Čuo sam poruke pomirenja, mira i budućnosti, i tako smatram i svoj dolazak, kao zalog za budućnost", rekao je Milošević novinarima u Kninu po završetku manifestacije.

Milošević je dodao da je hrvatsko društvo sazrelo da mogu da se čuju i međusobno poštuju svi, bez obzira na nacionalnost.

"Važno je da društvo prihvati da su Srbi u Hrvatskoj imali svoje žrtve i svoja stradanja i da sećanja na te žrtve moramo poštovati. I smatram da je ovo samo prvi korak", rekao je Milošević.

Napade zbog odluke da prisustvuje kao Srbin proslavi Oluje vidi kao očekivane:

"Razumem to prvenstveno kao govor ljudi koji su pretrpeli bol i osetili nepravdu", rekao je Milošević.

Njegovo prisustvo proslavi u Kninu naišlo je na niz negativnih reagovanja.

Milošević je donedavni predsednik Srpskog narodnog veća (SNV), prema čijim podacima je tokom ove završne akcije etničkog čišćenja iz Hrvatske proterano 200.000 Srba, a ubijeno gotovo 2.000.

Grlić Radman: Milošević u Kninu je poruka Srbiji da se "okrene budućnosti"

Ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman nazvao je dolazak u Knin potpredsednika hrvatske vlade i člana SDSS-a Borisa Miloševića prekretnicom i "fantastičnom porukom Srbiji" da se okrene budućnosti.

"Na kraju on (Milošević) je i građanin Hrvatske. Srbi su zastupljeni u hrvatskom saboru, ali rekao bih da je to jedna fantastična poruka prema Srbiji, koja ne bi trebalo da se čudi, već da pozdravi da Srbi u Hrvatskoj rešavaju sva svoja pitanja sa demokratski izabranom vladom", rekao je Grlić Radman za televiziju N1 Zagreb.

Kako je dodao, Miloševićev dolazak u Knin je "sjajan iskorak i civilizacijski i politički gest", koji može da doprinese unapređenju odnosa i da bude primer Srbiji da se okrene budućnosti.

Upitan na kakav bi prijem u Srbiji mogli da naiđu govori predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, ocenio je da se u sva četiri govora govorilo o "uključivosti, toleranciji, budućnosti, pomirenju".

"Mi se zalažemo za stabilnost, mir, poštovanje, toleranciju. Sa Srbijom očekujemo rešavanje otvorenih pitanja. Srbija je dužna i obavezna da o nestalim osobama da odgovore njihovim porodicama", rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar veterana Tomo Medved pozvao je danas Srbiju da se ugleda na Hrvatsku i da je poruka iz Knina poruka "jedinstva i jedinstvenog pristupa svim otvorenim pitanjima, prenosi portal Index.

Kako je rekao novinarima, nakon završene ceremonije obeležavanja 25.godišnjice operacije "Oluja", ta poruka je usmerena ka "svima da se zajedno usmerimo na rešavanje svih bitnih područja i pitanja", prenosi portal Index.

On je dodao i da je navikao na "negativne poruke iz Srbije" u vezi obeležavanja Oluje.

Predsednik desničarskog Domovinskog pokreta i potpredsednik hrvatskog sabora Miroslav Škoro, izjavio je da se dolasku Borisa Miloševića na službeno obeležavanje godišnjice pridaje više pažnje nego što to zaslužuje, kao i da se Plenković i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac nalaze u bezizlaznim situacijama, pa "brane neodbranjivo kako bi osigurali saborsku većinu".

"Mislim da je to nekorektno. S druge strane, Plenković brani poziciju da je ovo vreme nekakvog pomirenja. Nema razloga za nikakvo pomirenje", zaključio je Škoro.

"Domovinski pokret neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora i uvek će se zalagati za istinu", poručio je Škoro u Kninu nakon što je kao potpredsednik sabora odbio da učestvuje u zvaničnom protokolu obeležavanja 25. godišnjice Oluje.

Hrvatski general Ante Gotovina rekao je, upitan da li je zadovoljan dolaskom u Knin Borisa Milosevića, da je današnje obeležavanje bilo dostojanstveno i da je to dobro, prenosi Jutarnji list.

Gradonačelnik Vukovara, bivši HDZ-ovac i aktuelni poslanik Domovinskog pokreta Ivan Penava, izjavio je da je svako selo u okolini Vukovara stradalo deseterostruko u odnosu na Grubore.

Na pitanje novinara koji je njegov stav o odlasku ministra branitelja Tome Medveda u Grubore, Penava je rekao da nijedno mesto gde je stradala i jedna nevina žrtva ne sme biti upitno, ali je problem u sledećem:

"Potencirati Grubore u situaciji kada imate 2.717 žrtava za koje mahom niko nije odgovarao, kada imate srušene gradove i sela, preveliki je to niz kada samo u okolini Vukovara imate svako selo koje je deseterostruko stradalo u odnosu na Grubore", rekao je Penava.

On je ocenio da je "ogromno poniženje" da se o Gruborima "trguje i priča" na današnji dan i dodao da se ne slaže ni sa, kako je naveo, "sterilnom" atmosferom proslave "Oluje" u Kninu, gde se narod razdvaja od političara.

"Iskreno sam srećan i ponosan zbog Oluje, ali ipak, jednako kao i većina ljudi u Kninu, s jednim velikim upitnikom u glavi, s jednom zebnjom zašto se ovo radi na ovakav način. Zašto su Milorad Pupovac i Milošević, svi naši političari, važniji od naroda, to mi nikad neće biti jasno. Protivnik sam te politike. Mislim da to nije dobro", rekao je Penava dodajući da on, kao gradonačelnik Vukovara, nije dobio službeni poziv za obeležavanje "Oluje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska slavi godišnjicu "Oluje", ustaški pokliči u Kninu

Izvor: RTS, 05.Avg.2020

U Kninu je obeležen Dan pobede i 25. godišnjica akcije "Oluja", uz epidemiološke mere i prvi put uz prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković je rekao da Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava. Potpredsednik Vlade i predstavnik Srba Boris Milošević ocenio da je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.