Hrvatska predsednica: Proslava Oluje u Kninu, parada dogodine u Zagrebu

Izvor: RTS, 05.Maj.2015, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska predsednica: Proslava "Oluje" u Kninu, parada dogodine u Zagrebu

Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Hrvatske zaključila je da je sporenje oko načina i mesta obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije "Oluja" nešto što razdvaja naciju i da proslavu treba održati u Kninu, a vojnu paradu koju predlaže Vlada dogodine u Zagrebu.
"Organizacija vojne parade u Zagrebu povodom 20. godišnjice operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 'Oluja', Dana pobede i domovinske zahvalnosti, ne doprinosi osnaživanju nacionalnog zajedništva koje bi upravo trebalo snažno da obeleži taj događaj", kaže za Večernji list predsednica i ističe da Knin ima prednost u proslavi tog hrvatskog praznika, prenosi Tanjug.

Inače, Milanovićeva vlada se zalagala za to da se 20. godišnjica Oluje proslavi u Kninu, a nakon toga istog dana, ali mnogo grandioznije, u Zagrebu, organizovanjem vojne parade.
Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je na sve načine pokušavala da pronađe zajedničko rešenje, pa je predlagala da parada bude održana 4. avgusta, a središnja proslava u Kninu 5. avgusta.
Vlada je, međutim, na čvrstom stajalištu da proslava u Kninu i vojna parada u Zagrebu treba da se održe istog dana, 5. avgusta.
Takav stav je, podseća list, oštro politički podelio Hrvatsku. Branitelji, a i glavna opoziciona stranka HDZ protive se tome da bilo šta ometa i konkuriše "svetinji", proslavi Oluje u Kninu.
U svojoj izjavi predsednica Hrvatske zato zaključuje da "želi i dalje da bude činilac snaženja zajedništva, a ne podela".
"Verujem da bi i ove godine 5. avgust trebalo obeležiti na već ustaljeni način kada se naša domovina kao i do sada u Kninu poklanja hrabrosti i žrtvi naših branitelja", zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović.
Predsednica istovremeno nudi novi datum za vojnu paradu i to 28. maj iduće godine na Dan oružanih snaga Hrvatske, a napominje i da će se tog datuma obeležavati i 25. godišnjica osnivanja Zbora narodne garde (ZNG), odnosno Hrvatske vojske.
"Želimo na punim ulicama Zagreba našim građanima pokazati spremnost, obučenost i naoružanje naše vojske uz učešće snaga naših saveznika", napominje predsednica.
Večernji piše da je Kolinda Grabar-Kitarović o pomeranju datuma vojne parade razgovarala i s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), a jedan od učesnika sastanka kaže da su se generali složili da predstavnici jedinica koje su učestvovale u "Oluji" predsednici podnesu raport u Kninu. I generali smatraju da je 28. maj iduće godine dobar alternativni datum za paradu.
Inače, na ovaj hrvatski praznik, u akciji "Oluja" je, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.
Predsednica omiljena među građanima, premijer nepopularan
Najnoviji rezultati mesečnog ispitivanja javnog mnjenja CRO Demoskop, pokazuju da je predsednica Kolinda Grabar Kitarović na vrhu je liste najpozitivnijih hrvatskih političara, dok su lider HDZ-a Tomislav Karamarko i premijer Zoran Milanović nepopularni.
Uz Grabar Kitarović na listi najpozitivnijih domaćih političara je i predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko.
Prema istraživanju o preferencijama stranaka, političara i političkih tema u posljednjih nedelju dana, pad popularnosti beleže sve četiri stranke koje prelaze izborni cenzus - HDZ, SDP, "Živi zid" i "Orah".
Kada bi se izbori održavali narednog vikenda HDZ i koalicija desnog centra dobili bi najveći broj glasova, pokazuje istraživanje na uzorku od 1.300 ispitanika u anketi.
Rad vlade ispitanici su ocenili s jedva dovoljnom ocenom - 2,18, još lošije ( 2,13) ocenjen je rad Sabora, dok je predsednica najmlađe članice Evropske unije za svoj dosadašnji rad dobila ocenu 3,37.
Privredna kriza u zemlji, velike svetske tragedije, protest branitelja u Savskoj i antiprotest, sukobi predsednice i premijera najznačajniji su događaji za građane protekog meseca, pokazuje tradicionalno istraživanje.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kitarović: Proslava Oluje u Kninu, parada dogodine u Zagrebu

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2015

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zaključila je da je sporenje oko načina i mesta obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije "Oluja" nešto što razdvaja naciju i da proslavu treba održati u Kninu, a vojnu paradu koju predlaže Vlada dogodine u Zagrebu..."Organizacija vojne parade u Zagrebu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kolinda: Proslava Oluje u Kninu, vojna parada u Zagrebu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2015

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zaključila je da je sporenje oko načina i mesta obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije Oluja nešto što razdvaja naciju i da proslavu treba održati u Kninu, a vojnu paradu koju predlaže Vlada dogodine u Zagrebu...- Organizacija vojne parade u Zagrebu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Hrvatska osniva državni odbor za proslavu "Oluje"

Izvor: Blic, 05.Maj.2015

Vlada Hrvatske osnovaće u četvrtak državni odbor za organizaciju ovogodišnje proslave "Oluje" pošto nema saglasnosti o načinu i mestu organizacije 20. godišnjice te hrvatske vojno-policijske akcije...U saopštenju Vlade navodi se da će državni odbor biti osnovan da bi se obezbedilo primereno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.