Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jul.2020, 21:03

Hrvatska ograničila ulaz za putnike iz Srbije, neophodan negativan PCR test ili 14-dnevni karantin

Putnici koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku moraju od danas da imaju negativan PCR test na korona virus ili da po ulasku u tu zemlju provedu 14 dana u karantinu, odlučile su hrvatske vlasti.

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je danas preporuke i uputstva za osobe koje prelaze granicu Hrvatske i uputstva za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, prenosi Hina.

Odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske ne primenjuje se na državljane EU, bez obzira na njihovo mesto prebivališta, na državljane Šengenskog prostora i zemalja pridruženih Šengenskom prostoru, kao ni na članove njihovih porodica i državljane trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište u Hrvatskoj.

Na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, za sve osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, u koje spada i Srbija, obavezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu samoizolaciju. Taj karantin može biti skraćen na sedam dana ako osoba o svom trošku uradi PCR test po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat.

"Osobe koje ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, kao i osobe koje putuju radi školovanja, mogu da uđu u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz dokaz negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, ili uz obavezu 14-dnevnog karantina ako nemaju negativan nalaz", navodi se u uputstvima.

Ljudi koji ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije dužni su da se u prve dve nedelje boravka pridržavaju propisanih mera. Te mere između ostalog uključuju izlazak iz smeštaja samo zbog nužnih aktivnosti, nošenje maske i držanje distance od najmanje 1,5 metara, što češće pranje ruku toplom vodom i sapunom i izbegavanje korišćenja javnog prevoza.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, na primer ako su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima i osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje.

Ne odnosi se ni na prekogranične radnike, prevoznike robe, diplomate, policijske službenike u obavljanju poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju funkcija.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se ni na putnike u tranzitu, za koje će granična policija proveriti da li su napustili teritoriju Hrvatske u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primeniti samo ako putnik izlazi iz Hrvatske u susednu državu koja omogućava ulazak državljaninu treće zemlje.

Hrvatska je početkom jula ukinula ograničenja ulaska u zemlju za putnike iz Srbije, koja je tada po preporuci Evropskog saveta stavljena na listu bezbednih zemalja po pitanju epidemije korona virusa. Međutim, u Srbiji je u međuvremenu došlo do naglog pogoršanja epidemiološke situacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.