Izvor: RTS, 26.Jan.2022, 17:01

Hrvatska kupuje od Amerikanaca borbena vozila "bredli"

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je da je postignut dogovor sa Amerikancima o nabavci borbenih vozila "bredli", za koja će Zagreb morati da izdvoji 145,3 miliona dolara. 
Andrej Plenković je rekao da je dogovorena kupovina oklopnih borbenih vozila M2A2 ODS. 

Ukupna vrednost ovog dogovora je 196,4 miliona dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milion dolara. 
Hrvatska će time dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za rezervne delove i pet za obuku. Njihova modernizacija obaviće se u kompaniji "Đura Đaković" u Slavonskom Brodu.
Oprema uključuje automatski top, mitraljez kalibra 7,62 i protivoklopne rakete.
Plenković je rekao da je ovom nabavkom, o kojoj se razgovara još od 2017, ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske – jačanje savezničkih odnosa sa SAD, umanjivanje cene vozila u odnosu na ranije pregovore i osiguran posao za "Đuru Đakovića" koji bi mogao postati servisni centar "šireg spektra". 
Hrvatska je članstvom u NATO-u preuzela obaveze da do 2026. formira srednju pešačku brigadu, što zahteva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku, rekao je hrvatski premijer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska kupuje od SAD borbena vozila bredli, vrednost 200 miliona dolara

Izvor: Beta, 26.Jan.2022

Hrvatska je postigla dogovor sa SAD o nabavci borbenih vozila "bredli" (Bradley) za kopnenu vojsku, za šta će izdvojiti 145,3 miliona dolara, izjavio je danas u Zagrebu premijer Andrej Plenković.Plenković je novinarima rekao da je ukupna vrednost nabavke 196,4 miliona dolara, od kojih će 51,1 milion...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.