Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Avg.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar-Kitarović: Nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće ući u Vukovar

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da je "velikosrpska agresija" na Hrvatsku poražena i poručila da nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće ući u Vukovar.

"Velikosrpska agresija je propala, ona je poražena. Međutim, svima onima koji danas prete Hrvatskoj želim vrlo jasno da kažem da nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće više ući u Vukovar. Neka se niko time ne zavarava", rekla je Grabar-Kitarović za Dnevnik HRT, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << N1.

Ona je kazala da je "velikosrpska agresija, nažalost, zabležena krvavim slovima u hrvatskoj istoriji" i dodala da Hrvatskoj lekcije svakako neće deliti država koja se nije suočila sa sopstvenom istorijom.

"Hrvatskoj lekcije neće deliti država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine i genocid počinjen u njeno ime, već koja i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, što je za mene presudno pitanje međudržavnih odnosa. I svakako, Hrvatskoj neće deliti lekcije država koja je rehabilitovala četništvo i srpski fašistički režim iz Drugog svetskog rata", navela je Grabar-Kitarović.

Ona je rekla i da ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić molio, a ne samo tražio od nje da ne koristi termin "velikosrpska agresija", ali da mu molba nije uslišena.

Grabar-Kitarović je reagovala na prošlonedeljnu Vučićevu izjavu da je od nje tražio da se ne koristi stalno taj izraz jer to više nema smisla, i navela da je "u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespondenciji veoma, veoma neprimereno i nedopustivo prepričavati sadržaj razgovora u četiri oka".

"Međutim, kada je Vučić već to učinio, onda ću i ja. Ne da je tražio od mene da ne spominjem velikosrpsku agresiju, već je molio da to ne činim, ali kako vidite, ta molba nije uslišena", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je međutim dodala da Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom jer je to pre svega u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

"Moramo biti odgovorni. Neću dopustiti da nasedamo na provokacije, neću dopustiti da nas uvuku u verbalni rat, ali isto tako žestoko ćemo braniti hrvatske nacionalne interese", rekla je hrvatska predsednica, prenosi N1.

Povodom nedavnih napada na Srbe kod Knina, Grabar-Kitarović je kazala da osuđuje svako nasilje uvek i svuda, ali je dodala da se "ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalifikovati a priori kao etnički incident, odnosno etnički motivisano nasilje", prenosi Hina.

"Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj, jer vrlo je neprijatno i neodgovorno kad političari počnu da komentarišu i etiketiraju te incidente, zanemarujući ili stvarne činjenice utvrđene službenom istragom ili uopšte ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda", rekla je Grabar-Kitarović.

Nedavnu izjavu predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regionu nazvala je "u najmanju ruku bezobraznom" i veoma neodgovornom.

"Gospodin Pupovac izneo je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora da shvati da je zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd", navela je Grabar-Kitarović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.