Region

0

Grabar-Kitarović: Nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće ući u Vukovar

Autor: VV

Izvor: Beta

Grabar-Kitarović: Nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće ući u Vukovar

Izvor: Foto: Beta, HINA / Tomislav Pavlek

"Velikosrpska agresija je propala, ona je poražena. Međutim, svima onima koji danas prete Hrvatskoj želim vrlo jasno da kažem da nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće više ući u Vukovar. Neka se niko time ne zavarava", rekla je Grabar-Kitarović za Dnevnik HRT, prenosi N1.

Ona je kazala da je "velikosrpska agresija, nažalost, zabležena krvavim slovima u hrvatskoj istoriji" i dodala da Hrvatskoj lekcije svakako neće deliti država koja se nije suočila sa sopstvenom istorijom.

"Hrvatskoj lekcije neće deliti država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine i genocid počinjen u njeno ime, već koja i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, što je za mene presudno pitanje međudržavnih odnosa. I svakako, Hrvatskoj neće deliti lekcije država koja je rehabilitovala četništvo i srpski fašistički režim iz Drugog svetskog rata", navela je Grabar-Kitarović.

Ona je rekla i da ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić molio, a ne samo tražio od nje da ne koristi termin "velikosrpska agresija", ali da mu molba nije uslišena.

Grabar-Kitarović je reagovala na prošlonedeljnu Vučićevu izjavu da je od nje tražio da se ne koristi stalno taj izraz jer to više nema smisla, i navela da je "u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespondenciji veoma, veoma neprimereno i nedopustivo prepričavati sadržaj razgovora u četiri oka".

"Međutim, kada je Vučić već to učinio, onda ću i ja. Ne da je tražio od mene da ne spominjem velikosrpsku agresiju, već je molio da to ne činim, ali kako vidite, ta molba nije uslišena", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je međutim dodala da Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom jer je to pre svega u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

"Moramo biti odgovorni. Neću dopustiti da nasedamo na provokacije, neću dopustiti da nas uvuku u verbalni rat, ali isto tako žestoko ćemo braniti hrvatske nacionalne interese", rekla je hrvatska predsednica, prenosi N1.

Povodom nedavnih napada na Srbe kod Knina, Grabar-Kitarović je kazala da osuđuje svako nasilje uvek i svuda, ali je dodala da se "ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalifikovati a priori kao etnički incident, odnosno etnički motivisano nasilje", prenosi Hina.

"Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj, jer vrlo je neprijatno i neodgovorno kad političari počnu da komentarišu i etiketiraju te incidente, zanemarujući ili stvarne činjenice utvrđene službenom istragom ili uopšte ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda", rekla je Grabar-Kitarović.

Nedavnu izjavu predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regionu nazvala je "u najmanju ruku bezobraznom" i veoma neodgovornom.

"Gospodin Pupovac izneo je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora da shvati da je zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd", navela je Grabar-Kitarović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR