Dvojno državljanstvo na kašičicu

Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojno državljanstvo na kašičicu

Kalamperović: Sporazum o dvojnom državljanstvu će biti ponuđen svim bivšim jugoslovenskim republikama, ali će tim dokumentom dvojno državljanstvo biti izuzetno restriktivno tretirano

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Nacrt platforme Sporazuma o dvojnom državljanstvu, koji je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore, kako je „Politika” pisala već u nekoliko navrata, biće ponuđen Srbiji, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i svim drugim državama bivše Jugoslavije, ali još nije precizirano kada će se to desiti.

Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kapalmperović saopštio je juče da će tim sporazumom dvojno državljanstvo „biti tretirano kao izuzetak a ne kao pravilo”, što prema njegovom tumačenju znači da ono neće biti omogućeno svim građanima Crne Gore.

„Neće biti ponuđeno dvojno državljanstvo svim građanima koji to žele – rekao je Kalamperović. - Sporazum o dvojnom državljanstvu će biti ponuđen svim bivšim jugoslovenskim republikama, ali će tim dokumentom dvojno državljanstvo biti izuzetno restriktivno tretirano”.

Ovaj dokument Vlada bi trebalo da usvoji početkom avgusta. „Crna Gora će svoje državljanstvo davati izuzetno restriktivno bez obzira što postoji potreba da se reguliše postojeće stanje – istakao je on. - Sporazumom će biti regulisana i pitanja poput služenja vojnog roka, ekstradicije, kao i diplomatske zaštite naših državljana u inostranstvu. Znači, dvojno državljanstvo neće biti za svakoga”.

Crna Gora i Srbija načelno su još krajem prošle godine počele razgovore o utvrđivanju međusobnog sporazuma kojim bi bilo definisano dvojno državljanstvo, a Kalamperović tvrdi da zvanični pregovori sa Srbijom još nisu počeli.

Srbija je krajem prošle godine dozvolila dvojno državljanstvo za Srbe van njenih granica, čime su i Srbi iz Crne Gore stekli mogućnost da osim crnogorskog, dobiju i srbijansko državljanstvo.

U Crnoj Gori pitanje dvojnog državljanstva služi gotovo isključivo u marketinške predizborne svrhe, tako da je do sada jedino lider Narodne stranke Predrag Popović javno saopštio da je zatražio i dobio državljanstvo Republike Srbije.

Javna je tajna, međutim da su za srbijansko državljanstvo izuzetno zainteresovani i najuticajniji članovi vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, jer im ono, kao i ostalim građanima, pruža brojne povoljnosti. Nezvanično saznajemo da su upravo oni proteklih godina postali vlasnici nekretnina na najekskluzivnijim lokacijama u Beogradu, te da bi im dvojno državljanstvo u tom pogledu bilo veoma korisno.

Crnogorskim Ustavom predviđeno je da građani mogu da imaju dva državljanstva, te da se ovo pitanje mora rešiti za godinu dana od usvajanja najvišeg pravnog akta. Novim Zakonom o državljanstvu koji je usvojen u parlamentu, međutim, mogućnost dobijanja duplih pasoša predviđena je kao izuzetak, a ne pravilo.

Kalamperović nije isključio i mogućnost da Sporazum o dvojnom državljanstvu bude ponuđen i drugim državama gde postoji crnogorska dijaspora. Gotovo sve političke opozicione partije, pre svih Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka, Demokratska srpska stranka, u više navrata pozvale su Vladu Crne Gore da se posveti zaključivanja međudržavnog sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i drugim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.

U SNP-u smatraju da Vlada ovom problemu treba da pristupi „kao prema jednom od najznačajnijih poslova državne politike, koji ne trpi odlaganje”. Najviše problema ovakvom restriktivnom primenom zakon o dvojnom državljanstvu moglo bi da ima na desetine hiljada građana koji još nisu stekli crnogorsko državljanstvo, kao i desetine hiljada onih državljana Crne Gore koji žive i rade u Srbiji ili nekoj drugoj državi nastaloj na prostorima bivše SFRJ, a egzistencijalno su upućeni da imaju i crnogorsko i državljanstvo države u kojoj sada žive i rade.

„Sve dosadašnje aktivnosti institucija koje se bave pitanjem dvojnog državljanstva i u Crnoj Gori i u Srbiji imale su za posledicu stvaranje straha kod građana od mogućeg gubljenja crnogorskog državljanstva – naglašavaju u crnogorskoj opoziciji. –Zbog toga vlade i jedne i druge države snose posebnu odgovornost, jer u ovim zemljama živi i ostvaruje svoja prava najveći broj građana koji upravo imaju problema po pitanju dvojnog državljanstva”.

-----------------------------------------------------------

Šta piše u zakonu

„Svi građani Crne Gore koji su imali dvojno državljanstvo, dakle državljanstvo Crne Gore i bilo koje druge države do 3. juna 2006. godine, odnosno do dana proglašenja nezavisnosti, imaju pravo da zadrže i crnogorsko i državljanstvo te druge države koja im ga je dala. Svi stanovnici Crne Gore koji su imali prebivalište u Crnoj Gori pre 3. juna 2006. a poreklom su iz bilo koje bivše jugoslovenske republike, imaju pravo, bez obzira na dužinu boravka u Crnoj Gori, da apliciraju za crnogorsko državljanstvo pod uslovom da donese otpust iz državljanstva države kojoj su do tada pripadali” – navedeno je u zakonu. Crnogorsko državljanstvo stiče se poreklom, rođenjem na teritoriji Crne Gore, prijemom, po međunarodnim ugovorima i sporazumima, i pod uslovom uzajamnosti.

Novica Đurić

[objavljeno: 16/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.