Izvor: B92, 26.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CPC zatražila povraćaj imovine

Podgorica -- Crnogorska pravoslavna crkva zatrazila je od vlasti da joj pomogne da "u svoje vlasništvo vrati" pravoslavne hramove.

U dokumentu pod naslovom "Deklaracija bitnih činjenica Crnogorske pravoslavne crkve", koji su objavile podgoričke "Vijesti", CPC se obraća građanima Crne Gore da usvoje Deklaraciju, a od vlasti zahteva aktivnosti na vraćanju objekata i ostale nepokretne i pokretne imovine.

U "Deklaraciji" se podseća da je CPC "tokom više vekova samostalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delovanja u interesu naroda, izgrađivala svest o značaju slobode crnogorskog naroda".

"Na slobodi je integrisala i ujedinila crnogorski narod. Zbog toga je bila i ostala preteča današnje države Crne Gore", piše u "Deklaraciji" CPC-a.

Navodi se da je CPC "nasilno ukinuta" 1. jula 1920. godine ukazom kralja Aleksandra I Karađorđevića, pošto je država Crna Gora "nasilno pripojena državi pod dinastijom Karađorđević".

CPC je obnovljena 1993. godine, ali, kako je navedeno, ne može da vrši verske obrede u pravoslavnim hramovima jer su u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.