CPC zatražila povraćaj imovine

Crnogorska pravoslavna crkva zatrazila je od vlasti da joj pomogne da "u svoje vlasništvo vrati" pravoslavne hramove.

Izvor: B92

Subota, 26.05.2007.

11:50

Default images

U dokumentu pod naslovom "Deklaracija bitnih činjenica Crnogorske pravoslavne crkve", koji su objavile podgoričke "Vijesti", CPC se obraća građanima Crne Gore da usvoje Deklaraciju, a od vlasti zahteva aktivnosti na vraćanju objekata i ostale nepokretne i pokretne imovine.

U "Deklaraciji" se podseća da je CPC "tokom više vekova samostalnog delovanja u interesu naroda, izgrađivala svest o značaju slobode crnogorskog naroda".

"Na slobodi je integrisala i ujedinila crnogorski narod. Zbog toga je bila i ostala preteča današnje države Crne Gore", piše u "Deklaraciji" CPC-a.

Navodi se da je CPC "nasilno ukinuta" 1. jula 1920. godine ukazom kralja Aleksandra I Karađorđevića, pošto je država Crna Gora "nasilno pripojena državi pod dinastijom Karađorđević".

CPC je obnovljena 1993. godine, ali, kako je navedeno, ne može da vrši verske obrede u pravoslavnim hramovima jer su u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: