Bugarska, hakerska odmazda zbog kupovine F-16?

Izvor: RTS, 16.Jul.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska, hakerska odmazda zbog kupovine F-16?

Hakeri su ukrali milione ličnih i finansijskih podataka bugarskih državljana i prosledili ih medijima sa ruske imejl adrese, prenosi "Rojters". Agencija navodi da je napad bio povezan sa ministrom koji je učestvovao u kupovini aviona F-16 od SAD, saopštila je vlada.
Hakeri su upali u sistem bugarske Agencije za poreze, pre nego što su medijima poslali poruku sa imejl adrese registrovane na ruski domen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Poruka je sadržala linkove ka podacima, saopštili su zvaničnici.
Specijalni timovi za borbu protiv sajber kriminala istražuju napad, koji je, najverovatnije došao iz inostranstva, a počeo je krajem juna.
"Moguće je da je ovo prvi slučaj u kome su hakeri uspeli da ukradu veliku količinu podataka", naveo je ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov za lokalnu TV stanicu.
Prema njegovim rečima, hakerski napad je bio motivisan kupovinom aviona "Lokhed Martin F-16" za više od 1,2 milijarde dolara.
Ministar finansija, međutim, nije se saglasio sa tom teorijom, navodi Rojters
Nabavka aviona od SAD predstavlja najveću kupovinu od pada kopmunizma.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hakeri ukrali lične podatke više miliona bugarskih građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019

Hakeri su ukrali lične i finansijske podatke više miliona bugarskih građana tako što su provalili u informacioni sistem državne poreske uprave, objavila je danas vlada u Sofiji, a prenosi Rojters...Sajber napad na bugarsku Nacionalnu agenciju za prihode (NRA) dogodio se krajem juna, rekli su zvaničnici,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.