BiH, mentalno obolelu decu vezuju za radijatore

Izvor: RTS, 20.Nov.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH, mentalno obolelu decu vezuju za radijatore

Poslanica Naše stranke u Predstavnićkom domu Parlamenta Federacije BiH, Sabina Čudić, pokazala je fotografije dece vezane za nameštaj i radijatora, za koje je navela da su napravljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine u Pazariću.
Čudićeva je na konferenciji za novnare rekla da su fotografije nastale u proteklih godinu dana.

Portal Kliks piše da se na fotografijama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje je dostavila medijima vidi kako su deca vezana za nameštaj i radijatore u Zavodu u Pazariću, mestu u opštini Hadžići.
Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, navodi sarajevski portal.
Čudićeva je istakla da se taj slučaj može nazvati modernim ropstvom.
Naglasila je da fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešavaju toj deci. 
Prema njenim rečima, ta institucija nema dovoljno zaposlenih za 47-oro bolesne dece.
"Noću je angažovana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana", navela je Čudićeva.
Dodala je da kao rezultat tih metoda mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma.
Neophodno je, kako je rekla, da se Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz Upravnog i nadzornog odbora koji su iz prošlog saziva, kao i da Tužilaštvo ubrza istražne radnje.
Čudićeva je zatražila i da nadležna ministarstva imenuju lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne ljekarske preglede.
Podsetila je na stav Vlade Federacije BiH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene i da Vlada nije prihvatila navode koji govore suprotno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.