BiH, štićenike zavoda u Pazariću vezuju za radijatore

Poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Sabina Čudić, pokazala je fotografije dece vezane za nameštaj i radijatore, za koje je navela da su napravljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine u Pazariću. Parlament je naložio da se u narednih sedam dana provere svi izneseni navodi.

Sabina Čudić je na konferenciji za novinare rekla da su fotografije nastale u proteklih godinu dana.

Portal Kliks piše da se na fotografijama koje je Čudićeva dostavila medijima vidi kako su deca vezana za nameštaj i radijatore u Zavodu u Pazariću, mestu u opštini Hadžići.

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć pa su, zbog takvog tretmana, kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, navodi sarajevski portal.

Čudićeva je istakla da se taj slučaj može nazvati modernim ropstvom.

Naglasila je da fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešavaju toj deci. 

Prema njenim rečima, ta institucija nema dovoljno zaposlenih za četrdeset sedmoro bolesne dece.

"Noću je angažovana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana", navela je Čudićeva.

Posledica tih metoda su, kako je navela, ozbiljne zdravstvene poteškoće i vidne traume kod  dece.

Neophodno je, kako je rekla, da se Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz Upravnog i nadzornog odbora koji su iz prošlog saziva, kao i da Tužilaštvo ubrza istražne radnje.

Čudićeva je zatražila i da nadležna ministarstva imenuju lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne lekarske preglede.

Podsetila je na stav Vlade Federacije BiH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene i da Vlada nije prihvatila navode koji govore suprotno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво