Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 17:25

Почео упис првака у школу – слаба покретљивост прстију, гојазност, лоше држање најчешћи проблеми

Данас почиње упис првака у школу. Поставља се питање да ли родитељи децу пред полазак у школу треба да уче да читају, пишу, решавају математичке задатке… Стручњаци им саветују да код њих развијају самосталност и радне навике, јер су интелектуално спремна за полазак >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у школу.
Да би дете стекло осећај за простор у свесци и своју руку истренирало за правилно писање – предшколцима је исцртавање разних облика у радној свесци један од првих задатака. Они који раде са њима примећују слабу покретљивост прстију.
"Oни више сада имају осећај за миша, развијају та три прста, али на потпуно другачији начин и то другачије стимулише мозак и другачије се одражава на цео њихов тренинг и припрему за школу", каже Невена Глигоровски, васпитачица.
А припрема подразумева развој пажње и концентрације, препознавање слова из азбуке, вештине социјализације, говора и мотивације.
"Предшколски узраст до шесте, седме године је најважнији узраст за живот детета. Овде се добија једна база за цео живот, стиче се самопоуздање и самопоштовање", наглашава Татјана Ашковић, директорка предшколске установе.
Родитељи прискачу у помоћ и када не треба  Стручњаци кажу да су деца интелектуално спремна за полазак у школу. Примећују да многи родитељи прискачу у помоћ када није потребно и тако, кажу, стоје на путу дететовог осамостаљивања.
"Знају да решавају различите проблеме, знају да препричају кратку причу, да уоче главне ликове, знају да испоштују налог који има два, три задатка, знају временске и просторне односе, разликују боје, препознају различите емотивне ситуације, радознали су, постављају питања", наводи Бранка Тишма, школски психолог.
Контрапродуктивно може да буде, кажу стручњаци, и неумерено коришћење дигиталних уређаја. Иако интернет нуди едукативни садржај, кажу да родитељи и васпитачи морају ограничити приступ.
"Дете предшколског узраста највише времена треба да проведе у активностима у којима се креће у којима открива у којима се сналази и учи како да буде са собом и са другима", додаје Тишма.
Свако треће дете гојазно, често имају проблеме са зглобовима и видом Педијатри код будућих првака све чешће примећују лоше држање тела, гојазност, проблеме са зглобовима и видом.
"Деца неправилно седе, имају лоше држање и врло често су у кући и испред ТВ екрана. Ми смо закључили да нам је свако треће дете гојазно. Колеге стоматолози истичу да смо изгубили добре навике хигијене зуба. Деца тог узраста у шестој години живота треба да имају фонд од две хиљаде речи, да знају шта је лево, шта десно, да препознају симбол када напишу, да нацртају човека са свим карактеристикама", истиче др Оливера Тодоровић, педијатар.
Поручују и да у кући треба неговати позитиван однос према школи и учењу. Важно је да деца од старијих уче на лепим и подстицајним примерима и да стичући радне навике спремно дочекају полазак у школу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.