Zdrave navike za uspeh: Kako letnji stil života utiče na školsku rutinu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 28.Avg.2023, 16:09

Zdrave navike za uspeh: Kako letnji stil života utiče na školsku rutinu

U vrućim letnjim danima više smo posvećeni zdravim navikama – redovno doručkujemo, unosimo veće količine vode, voće i povrće sastavni je deo dnevnog jelovnika, dok smanjujemo konzumaciju „teške“, masne hrane. Uz više kretanja i boravka na svežem vazduhu, letnje navike dugoročno rezultiraju zdravijim načinom života, koji je temelj za ostale mesece u godini. Zato je početak školske godine pravo vreme za uvođenje novih dobrih rutina i nastavak onih koje smo imali tokom leta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com <<

Cela porodica bi trebala da posveti dovoljno vremena odmoru i kvalitetnom snu, priprem nutritivnog doručka, učenju, igri i ostalim zabavnim aktivnostima. S obzirom na to da je deci, ali i roditeljima potrebno određeno vreme za prilagođavanje, omogućite sebi barem sedmicu ili dve postupnog prelaska na redovni raspored. Ako porodica ceo taj proces posmatra kao nešto zabavno i pozitivno, lakše će usvojiti naviku vraćanja u rutinu.

Ispitivanje školske dece u programu Vrtim Zdravi Film pokazalo je da njih 30 posto ne doručkuje svaki dan. Prvi obrok dana je važan jer pozitivno utiče na kognitivne sposobnosti tokom školskog dana, a naučno je dokazano kako deca koja redovno doručkuju bolje prate nastavu, lakše usvajaju novo gradivo i imaju bolju koncentraciju. Doručak ne mora biti komplikovan, jednostavno obratite pažnju da cela porodica konzumira proizvode od celih žitarica poput pahuljica, voće i povrće, fermentisane mlečne proizvode koji sadrže probiotike te neki od izvora proteina poput jaja.

Deci je igra urođeno stanje, kroz nju uče i razvijaju se te istražuju svoju okolinu. Da bi lakše prihvatili ponovni odlazak u školske klupe, podstičite druženje s prijateljima iz razreda. Tako će se deca povezati sa svojim vršnjacima i pomisao na školu biće usklađena s osećajem veselja i ushićenosti. Kompjuterske igrice zamenite druženjem u parku gde će deca moći da slobodno kreću i kvalitetno provode vreme.

Za dobar san stručnjaci preporučaju eliminaciju bilo kakvog svetla koje bi decu ometalo prilikom odlaska na spavanje. Za kvalitetnu rutinu sna treba izbegavati zahtevne fizičke aktivnosti koje bi decu mogle dodatno da razbude.

Uz pažljivo prilagođavanje i postepen prelazak na redovni raspored te naglasak na nutritivnom doručku, kvalitetnom snu i važnosti igre, možemo obezbediti da se deca uspešno vrate u školsku rutinu, podstičući njihov razvoj, koncentraciju i radost prema učenju.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.