Zatražena zaštita geografskog porekla njeguškog pršuta

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Mar.2016, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatražena zaštita geografskog porekla njeguškog pršuta

PODGORICA – Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta, pokrenulo je kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, postupak za geografsku zaštitu za njeguški pršut

Uz Zahtev za zaštitu geografske oznake, navode iz Udruženja, bilo je neophodno izraditi stručan i obiman elaborat i usaglasiti ga sa domaćim i evropskim standardima i zakonodavstvom.

Autori projekta su predsednik Udruženja Marko Radonjić, pravni savetnik Udruženja Ljubomir Vulović i profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << prehrambene tehnologije Aleksandra Martinović.

Da bi njeguški pršut dobio status zaštićene geografske oznake, mora ispuniti niz uslova predviđenih specifikacijom. Njeguški pršut se mora proizvoditi po ustaljenom tradicionalnom tehnološkom postupku. Proizvodnja se mora obavljati na nadmorskoj visini većoj od 800 metara i isključivo na administrativno geografskom području Njeguša„, objašnjavaju iz Udruženja.

Na Njegušima je registrovano 13 proizvodnih objekata, kapaciteta oko 100.000 pršuta.

Da bi njeguški pršut stekao status zaštićenog proizvoda biće neophodno da registrovani proizvođači dodatno osposobe svoje objekte i usklade proizvodnju sa izuzetno zahtevnim standardima koje nameću domaći i evropski propisi„, dodaju oni.

Ostvarenjem ove zaštite, kažu iz udruženja, obezbediće se građansko pravna zaštita za ovaj proizvod i na taj način će se izbeći plagiranje i krivo predstavljanje drugih proizvođača, koji na taj način dovode u zabludu potrošače.

Zaštićeni njeguški pršut će, pored deklaracije imati i vidno istaknuti znak zaštićenog proizvoda, što će kod potrošača povećati poverenje prilikom kupovine i povećati bezbednost u kvalitetu proizvoda i uverenje da je proizveden na području Njeguša„, zaključili su u saopštenju.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.