Vlasnik Novog lista želi da preuzme trgovinski lanac Metro

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 24.Jun.2019, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik Novog lista želi da preuzme trgovinski lanac Metro

EP Global Komerc već ima vlasnički udeo u Metrou od skoro 11 odsto.

Cena u ponudi od 16 evra za svaku običnu akciju i od 13,80 evra za svaku preferencijalnu akciju predstavlja premiju od 34,5 odsto u odnosu na avgust kada je EP Global Komerce realizovao početnu investiciju u nemački maloprodajni lanac.

Suvlasnici akvizicijske firme, Slovak Patrik Tkač i češki milijarder Danijel Kretinski, ocenili su u saopštenju da njihova ponuda predsatvlja „uverljivu i jedinstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << priliku“ za akcionare imajući u vidu teške uslove na tržišu i izazove s kojima se suočava Metro.

Iz Metroa su odgovorili da će razmotriti ponudu dvojice investitora, a akcionare su savetovali da u ovom trenutku ne prodaju svoje udele ponuđačima.

Finansijer Patrik Tkač, kako piše Jutranji list, poznat je hrvatskoj javnosti kao „indirektni“ kupac rečkog Novog lista. Tu akviziciju je, navodi Jutranji pozivajući se na pisanje nekih medija, dogovorio 2016. godine s bivšim predsednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Iste te godine, investicioni fond J&T, u kojem Tkač drži najveći udeo, kupio je riječke novine.

„Iako je kao vlasnik Novog lista upisana slovačka medijska kompanija JOJ Media Haus, a Tkač negira vlasničku povezanost, poznato je da J&T tu medijsku kuću obilato kreditira. Pre Novog lista, J&T je u Hrvatskoj preuzeo Varaždinsku banku (Vaba), a 2015. godine su neuspešno pokušali da preuzmu rovinjsku Adris grupu“, navodi Jutarnji.

Izvoor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prodaja “teška” 5,8 milijardi evra: Vlasnik Novog lista “bacio oko” na trgovinski lanac Metro

Izvor: Capital.ba, 25.Jun.2019, 09:01

FRANKFURT, Akvizicijska kompanija EP Global Komerc, dostavila je ponudu za preuzimanje njemačkog trgovinskog lanca Metro za 5,8 milijardi evra, izvještava Rojters. EP Global Komerc već ima vlasnički udio u Metrou od skoro 11 odsto. Cijena u ponudi od 16 evra za svaku običnu akciju i od 13,80 evra...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.