Samo zdrava žena je srećna žena: Pregledajte grudi

Izvor: Mondo, 19.Mar.2017, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo zdrava žena je srećna žena: Pregledajte grudi

Srbija se, prema broju umrlih od raka dojke, nalazi na drugom mestu u Evropi, a preventivni pregledi spasavaju živote. Odvojite jedan dan za sebe i svoje zdravlje.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Srbija se, prema broju umrlih od raka dojke, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije i upravo zato je sistem zdravstvene zaštite pokrenuo i omogućio obavljanje preventivnih pregleda i onda kada se žene samostalno ne sete da dođu, izjavila je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

"Radi se o potpuno besplatnim pregledima koji se mogu dobiti u domovima zdravlja, u ustanovama gde se nalaze mamografi, u Beogradu se to može učiniti u više od 10 domova zdravlja, rekla je Jovanović, povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke.

Tu se, kaže Jovanović, govori o ženskom zdravlju, podvlači da je samo zdrava žena srećna žena i poručuje da upravo iz tog razloga "Batut", Ministarstvo zdravlja, mreža institucija danas poručuje da treba pozvati sve žene da urade mamografiju, da se obrate lekaru i obave preventivni pregled.

"I da nađu to kratko vreme, jedan dan i obezbede sebi sigurnost, kako se ne bi u kasnom stadijumu otkrile bolesti. Ukoliko se oktrije rak dojke u veličinama koje su manje od dva centimetra, prognoza same terapije i lečenja daleko je bolja", ističe Jovanović.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji, Instituti i zavodi za javno zdravlje intenzivno rade na promovisanju veoma značajne strategije - prevencije ranog otkrivanja raka dojke, sa zadatkom da upravo prenesu poruku ženama da jednom tokom godine treba odrediti dan za zdravlje.

"To podrazumeva da, ako smo u životnoj dobi od 50 do 69 godina, jednom u dve godine uradimo mamografiju, a mlađe žene svakako ne treba da zaborave preventivni pregled, odnosno Papanikolau pregled, kojim se i otkriva i sprečava nastavak raka grlića materice", podvlači Jovanović.

Kako je dodala, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, na teritoriji Srbije obeležava se peti put, a ističe da razlog za pojačane preventivne aktivnosti i pozive na dan za zdravlje, upravo leži u "opterećujućim"podacima, koji govore da se i po obolevanju i po smrtnosti rak dojke nalazi na prvom mestu kod naših žena, na teritoriji naše zemlje.

"Prema broju umrlih od raka dojke, Srbija se nalazi na drugom mestu, odmah iza Makedonije i upravo su to podaci koji su sistemu zdravstvene zaštite dali jedan veoma ozbiljan i odgovoran zadatak, da pokrene i omogući obavljanje preventivnih pregleda i onda kada se mi žene ne setimo samostalno da dođemo i obavimo taj pregled koji nam pruža sistem zdravstvene zaštite na koji imamo pravo", rekla je Jovanović.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Nevenka Pavlović rekla je da su suština i značaj preventivnih pregleda potpuno jasni, mada da se i dalje trude da, osim samog pozivanja, objasne ženama značaj, koliko to generalno može da im pomogne u životu.

"Ako se redovno dolazi na preglede, svaki sledeći pregled nije više toliki stres. Osoblje domova zdravlja poziva žene za preglede, zakazuje ih, a suština je približavanje znanja o značaju pregleda, a ne neko ubeđivanje", kaže Pavlović.

Osam domova zdravlja u Beogradu uključeno je u akciju, žene sa osam beogradskih opština su pozivane i pozivaju se i dalje na preventivne preglede, za rano dijagnostifikovanje promena koje mogu biti i na dojci.

Rak dojke ne pogađa samo ženeRak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnozePrepoznajte simptome na vreme

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.