Od raka dojke u Srbiji svake godine umre oko 1.700 žena

Izvor: BKTV News, 20.Mar.2017, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od raka dojke u Srbiji svake godine umre oko 1.700 žena

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli nešto manje od 4.000 žena, a registruje se oko 1.700 smrtnih ishoda od te bolesti, izjavila je danas v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

Ona je povodom obeležavanja Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke, 20. marta, rekla za RTS da uprkos toj poražavajućoj statistici u prethodnih 15 godina imamo blagi pad broj žena koje obolevaju i umiru od raka dojke.

"To su pozitivini podaci i treba sistemski >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da radimo na organizovanom skriningu i pozivanju žena na preglede", naglasila je Jovanović.

Ona je rekla da je veoma važna skrining mamografija i da bi žene koje imaju između 50 i 69 godina trebalo jednom u dve godine da obave taj pregled.

"Kada prođu dve godine one će ponovo biti pozvane. Veoma je važno i da mlađe žene svoje preventivne preglede posećujući lekare opšte medicine i specijalistu ginekologije obave kroz ultrazvučne preglede ili palpacijom, što će učniti sam lekar. To treba da se uradi najmanje jednom godišnje", navela je Jovanović.

Srbija se, prema broju umrlih od raka dojke, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije i upravo zato je sistem zdravstvene zaštite pokrenuo i omogućio obavljanje preventivnih pregleda i onda kada se same žene samostalno ne sete da dođu, izjavila je juče v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

"Radi se o potpuno besplatnim pregledima koji se mogu dobiti u domovima zdravlja, u ustanovama gde se nalaze mamografi, u Beogradu se to može učiniti u više od 10 Domova zdravlja, rekla je Jovanović, povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke.

Tu se, kaže Jovanović, govori o ženskom zdravlju, podvlači da je samo zdrava žena srećna žena i poručuje da upravo iz tog razloga "Batut", Ministarstvo zdravlja, mreža institucija danas poručuje da treba pozvati sve žene da urade mamografiju, da se obrate lekaru i obave preventivni pregled.

"I da nađu to kratko vreme, jedan dan i obezbede sebi sigurnost, kako se ne bi u kasnom stadijumu otkrile bolesti. Ukoliko se oktrije rak dojke u veličinama koje su manje od dva centimetra, prognoza same terapije i lečenja daleko je bolja", ističe Jovanović.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji, Instituti i zavodi za javno zdravlje intenzivno rade na promovisanju veoma značajne strategije- prevencije ranog otkrivanja raka dojke, sa zadatkom da upravo prenesu poruku ženama da jednom tokom godine treba odrediti dan za zdravlje.

"To podrazumeva da, ako smo u životnoj dobi od 50 do 69 godina, jednom u dve godine uradimo mamografiju, a mlađe žene svakako ne treba da zaborave preventivni pregled, odnosno Papanikolau pregled, kojim se i otkriva i sprečava nastavak raka grlića materice", podvlači Jovanović.

Kako je dodala, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, na teritoriji Srbije obeležava se peti put, a ističe da razlog za pojačane preventivne aktivnosti i pozive na dan za zdravlje, upravo leži u "opterećujućim"podacima, koji govore da se i po obolevanju i po smrtnosti rak dojke nalazi na prvom mestu kod naših žena, na teritoriji naše zemlje.

"Prema broju umrlih od raka dojke, Srbija se nalazi na drugom mestu, odmah iza Makedonije i upravo su to podaci koji su sistemu zdravstvene zaštite dali jedan veoma ozbiljan i odgovoran zadatak, da pokrene i omogući obavljanje preventivnih pregleda i onda kada se mi žene ne setimo samostalno da dođemo i obavimo taj pregled koji nam pruža sistem zdravstvene zaštite na koji imamo pravo", rekla je Jovanović.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Nevenka Pavlović rekla je da su suština i značaj preventivnih pregleda potpuno jasni, mada da se i dalje trude da, osim samog pozivanja, objasne ženama značaj, koliko to generalno može da im pomogne u životu.

"Ako se redovno dolazi na preglede, svaki sledeći pregled nije više toliki stres. Osoblje domova zdravlja poziva žene za preglede, zakazuje ih, a suština je približavanje znanja o značaju pregleda, a ne neko ubeđivanje", kaže Pavlović.

Osam domova zdravlja u Beogradu uključeno je u akciju, žene sa osam beogradskih opština su pozivane i pozivaju se i dalje na preventivne preglede, za rano dijagnostifikovanje promena koje mogu biti i na dojci.

U Srbiji više od 700.000 obolelih od dijabetesa

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UPRKOS PORAŽAVAJUĆOJ STATISTICI STANJE NEŠTO BOLJE: Rak dojke godišnje odnese živote 1.700 žena

Izvor: Kurir, 20.Mar.2017

...Ona je povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 20 marta, rekla za RTS da uprkos toj poražavajućoj statistici u prethodnih 15 godina imamo blagi pad broj žena koje obolevaju i umiru od raka dojke..(KURIR TV) ADRIA MEDIA GROUP PREDSTAVLJA: Konferencija Zdravlje žena Srbije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.