Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Izvor: RTS, 20.Mar.2017, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. To je maligna bolest od koje žene u Srbiji i dalje najčešće obolevaju i umiru, iako je rak dojke otkriven na vreme potpuno izlečiv. V. d. direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović kaže za RTS da je oko 130.000 žena pozvano prošle godine na skrining preglede i da rezultati nisu odlični ali da su bolji nego pre 10 godina.
Iako se u poslednjih 15 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina polako smanjuje broj obolelih od raka dojke, Srbija je i dalje druga u Evropi po broju umrlih od ovog karcinoma. Razlog su, između ostalog, neredovne kontrole.

"Mi smo prošle godine pozvali oko 130.000 žena, to je deo organizovanog skrininga. Samim organizovanim programom pregledano je negde oko 60.000 žena i utvrđeno je oko 175 karcinoma dojke", kaže v.d. direktorke Instituta "Batut" Verica Jovanović.
Kada se rak otkrije u ranoj fazi, uz odgovarajuću dijagnostiku i lečenje šanse za izlečenje su daleko veće. Najveći broj operacija uradi se na Institutu za onkologiju u Beogradu.
"Veoma je značajno da žene u životnoj dobi od 50 do 69 godina jednom u dve godine dođu i obave skrinig mamografiju. Kada prođe dve godine one će ponovo biti pozvane. Veoma je značajno da mlađe žene svoje preventivne prelegde posećujući lekara opšte prakse i specijalistu ginekologije obave kroz ultrazvučne preglede ili palpacijom što će učiniti sam lekar", rekla je Verica Jovanović.
Pregledi nisu bolni i kratko traju, a ako su redovni mogu spasiti život. Zato, apel svim damama da pronađu vremena za svoje zdravlje i odu na preventivne preglede.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Apatinu obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Izvor: 025info.rs, 20.Mar.2017

Članovi Društva za borbu protiv raka iz Sombora i Apatina, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, ispred svog ,,Parka dostojanstva" ,delili su flajere o prevenciji raka i još jednom podsetiti sugrađane da brinu o svom zdravlju.   Sem toga, uručili su i nagrade učenicima Osnovne...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.