Premijera predstave Peti park ili pravo na grad na sceni Bitef teatra

Izvor: Story, 15.Nov.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave Peti park ili pravo na grad na sceni Bitef teatra

13. novembra u 20h na sceni Bitef teatra premijerno je izvedena dokumentarna predstava Peti park ili pravo na gradu režiji Borisa Liješevića

Ovaj autorski projekat reditelja Borisa Liješevića nastao je kao rezultat višemesečnog sakupljanja materijala i intervjuisanja učesnika. Okosnicu predstave predstavlja borba građana da svoju omiljenu zelenu površinu, Peti parkić na Zvezdari, sačuvaju od rušenja i izgradnje stambenog objekta na tom mestu. Uzimajući ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << događaj kao povod, komad analizira iskonski instinkt ljudskog bića da čuva svoju teritoriju i da se za nju bori, analizira prostor kao deo čovekovog identiteta.

Budući da parkovi danas širom Evrope važe za osetljiva mesta i potencijalna žarišta društvenih nemira, reditelj Boris Liješević smatra da je bitno baviti se ovom temom u pozorištu.

- Olako se zelene površine ustupaju bogatim kapitalistima i graditeljima, a građani ustaju u odbranu kao da brane svoja ognjišta. Borbe za parkove dobijaju sve odlike revolucije. To se u poslednjih nekoliko godina dogodilo u Istambulu, Banja Luci, Zagrebu... Parkovi postaju poslednja linija odbrane pred nastupajućim neoliberalnim kapitalističkim načinom razmišljanja - rekao je.

Peti park ili pravo na grad od novembra se nalazi na redovnom repertoaru Bitef teatra. Naredna izvođenja predstave zakazana su za 14. i 17. novembar.

U predstavi igraju: Svetozar Cvetković, Miša Janketić, Dušanka Glid Stojanović, Petar Benčina, Cvijeta Mesić, Luka Mihovilović.

Autorski tim predstave čine: Stela Mišković i Fedor Šili (dramaturgija), Lejla Hodžić (scena i kostim).

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.