Prečica do zdrave ishrane: Jedite iz manjeg tanjira, pijte iz visoke čaše...

Izvor: 24sata, 27.Avg.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prečica do zdrave ishrane: Jedite iz manjeg tanjira, pijte iz visoke čaše...

Okolina u kojoj živite ima neverovatnu sposobnost da oblikuje vaše ponašanje.

Predstavljamo vam 10 strategija koje će vam pomoći da vašu okolinu prilagodite zdravom načinu ishrane.

1. Jedite iz malih tanjira

Veći tanjir podrazumeva i veću porciju, a to znači da ćete više i da pojedete. Ako servirate hranu u manjem tanjiru poješćete za 22 odsto manje.

2. Neka vam voda bude pri ruci

Neka velika flaša sa vodom >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << uvek bude negde u vašoj blizini. Na taj način češće ćete da posegnete za vodom, što je dobro jer nećete imati potrebu za nekim nezdravim napitkom.

3. Koristite visoke i tanke čaše

Više čaše su bolje nego one manje i deblje jer ćete iz viših da popijete manje (npr. alkohola). U proseku, popićete za oko 20 odsto manje tečnosti iz tanke i visoke čaše nego iz male i debele.

4. Koristite tanjire koji su u kontrastu sa hranom

Ovde se misli na boju. Kada se boja hrane poklapa sa bojom tanjira, prirodno je da ćete da pojedete više jer vaš mozak ima poteškoću da razluči kolika je zapravo porcija. Tamno zelena ili tamno plava su odlične boje koje kontriraju svetloj hrani kao što su pasta ili krompir.

5. Neka vam zdrava hrana bude na dohvat ruke

Nemojte da vam činija sa voćem završi negde blizu izlaznih vrata, što znači da biste je primetili samo ako rešite d aizađete iz kuće. Kada ste gladni i kada ste u žurbi, obično psoegnete da hranom koja vam je najbliža. Zbog toga, neka na tako nekom mestu budu zdrave namirnice.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.