[POGLED SA VRHA 2023/24] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo finansijske planove, dobar rezultat i zadržali dobar brend kao poslodavac“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 21.Dec.2023, 09:42

[POGLED SA VRHA 2023/24] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo finansijske planove, dobar rezultat i zadržali dobar brend kao poslodavac“

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2023. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

– Tržišna pozicija Infostuda ostala je izuzetno povoljna i u prethodnoj godini. Održavanje vodeće pozicije i dominantnog tržišnog udela u segmentu zapošljavanja, uz povećanje udela u segmentu employer brandinga, snažan je pokazatelj stabilnosti kompanije, i u vrlo izazovnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << godinama kakva nam je bila 2023.

Uprkos padu zapošljavanja na tržištu, uspeli smo da nadomestimo pad tražnje za oglašavanjem i ostvarimo planirani rast prihoda u odnosu na prošlu, vrlo uspešnu godinu.

Iako je rast prihoda procentualno bio manji u odnosu na prethodne dve godine, ovaj rezultat omogućio nam je dalje unapređenje uslova rada za zaposlene. Povećanje zarada i investicija u novi, veći i moderniji poslovni prostor predstavljaju značajan doprinos unapređenju radnog okruženja, što nam daje odličnu osnovu za budućnost i dodatno potvrđuje posvećenost kompanije zadovoljstvu i motivaciji zaposlenih.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2023. godine morala da posluje?

– Godina je bila teška. Obeležile su je pad investicija, pad zapošljavanja, naročito izražen u IT sektoru, visoka inflacija, neizvesnost na geopolitičkom polju, a kako se naša kompanija bavi zapošljavanjem, industrija je visoko elastična u odnosu na privredna kretanja, pa nam je godina bila prilično izazovna i neizvesna.

Visoka inflacija stavljala je pritisak na troškove kompanije, posebno na zarade, koje su dominantan trošak u našoj strukturi troškova, što je posebno nezgodno u uslovima smanjenih mogućnosti za rast prihoda. Posebno nam je otežalo situaciju to što je globalna kriza u IT industriji, koja se prelila na deo IT tržišta u Srbiji, uticala da se dodatno smanji tražnja za našom glavnom uslugom.

Uprkos nepovoljnom poslovnom okruženju, naša kompanija je lansirala nove usluge, ostvarila finansijske planove, dobar rezultat i zadržala dobar brend kao poslodavac.

Povećan broj dostupnih kandidata na tržištu u odnosu na prethodne godine, u kombinaciji sa otvorenošću kandidata za hibridni model rada, omogućili su nam da privučemo i zaposlimo stručnjake koje smo ranije teže pronalazili.

Svakako važan uticaj na Infostud imale su i velike tehnološke promene u svetu, prvenstveno u oblasti veštačke inteligencije, pa je kompanija napravila važne zaokrete u razvoju naših proizvoda i usluga, a to nam daje odličnu osnovu za dalji rast i razvoj.

Koje probleme ste prepoznali u vašoj industriji a koji su došli do izražaja u 2023? Dajte predloge za razrešenje tih problema

– Najveći problem za našu industriju bio je pad tražnje za oglašavanjem slobodnih radnih mesta koji je posledica ekonomske krize. Pad novog zapošljavanja je posebno bio vidljiv u outsourcing delu IT industrije Srbije, uslovljen globalnom krizom.

Rešenje je u pokretanju privredne aktivnosti usled pada kamatnih stopa koje se očekuje polovinom naredne godine, unapređenja investicione klime, državnih podsticaja domaćim preduzećima, ali i stabilnija politička i geopolitička situacija u zemlji, koja bi pozitivno uticala na privredni optimizam i kretanja.

Kakva su vam očekivanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– Očekujem još jednu izazovnu godinu pre svega sa prihodovne strane. Veliki broj kompanija na našem tržištu, pa time i naših klijenata, iscrpljen je prethodnom godinom, zato očekujem njihovo oprezno trošenje budžeta za regrutaciju, njihov fokus usmeren više na pitanja zadržavanja radne snage, mada kao i ove godine, zavisiće najviše od industrije i podindustrije kojoj kompanija klijent pripada.

Kod nas razvoj usluga nikada ne staje, pa očekujem ipak da ćemo još jednom pokazati prilagodljivost i agilnost i da će nam to omogućiti da tržištu pružimo unapređene postojeće i visokokvalitetne nove usluge, prema aktuelnim potrebama klijenata i da ćemo time obezbediti još jednu uspešnu poslovnu godinu. Na naš biznis povoljno utiče i pojačana aktivnost tražioca posla, što je dodatna prilika za nas ali i za sve klijente koji će zapošljavati naredne godine.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za 2024. godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Predstavićemo tržištu nove usluge iz domena regrutacije, selekcije i brendiranja poslodavaca, ali i inovacije usmerene ka našim korisnicima, tražiocima posla, zasnovane na AI tehnologijama.

Naša kompanija nije usmerena na maksimizaciju već optimizaciju profita. To nam omogućava da ulažemo u razvoj čak i u kriznim godinama, što nas čini otpornijim i spremnijim da, kada ekonomija izađe iz krize, ostvarimo veći rast.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

[POGLED SA VRHA 2023/24] GORAN JANKULOSKI, Žiška: „Ovo je godina u kojoj smo lansirali našu prvu potpuno integrisanu kampanju“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 22.Dec.2023, 08:56

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije..– Ovo je godina u kojoj smo lansirali našu prvu potpuno integrisanu kampanju: od ideje, dizajna pakovanja,...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.