[POGLED SA VRHA 2023/24] MARIO AUNEDI MEDEK, HUOJ: „Problem je uvijek isti – nedostatak sredstava“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 27.Feb.2024, 15:09

[POGLED SA VRHA 2023/24] MARIO AUNEDI MEDEK, HUOJ: „Problem je uvijek isti – nedostatak sredstava“

Kako je za vaše Udruženje protekla 2023. godina kada su u pitanju aktivnosti? Šta možete da istaknete kao bitno u radu Udruženja u 2023?

– Prošla godina je za HUOJ bila višestruko važna, ali u životu malene i financijski slabašne nevladine organizacije, svaka je godina svojevrstan izazov. Ipak, lani smo ostvarili nekoliko malih pobjeda na koje smo posebno ponosni – prvo, nakon 20 godina vratili smo godišnju KOMferenciju u Split. Godišnje okupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << nas PR-ovaca jedno vrijeme nije bilo dovoljno atraktivno da bi okupilo relevantan broj kolegica i kolega, međutim tijekom mandata posljednje predsjednice Ane Tkalac Verčič napravljena je ključna sadržajna promjena. Pozornicu smo prepustili iznimnim stručnjacima u svojem području (biznis, politika, nevladin sektor), a mi stručnjaci za odnose s javnošću smo ih slušali i moderirali. KOMferencija je tih godina, što zbog promjene koncepta, što zbog pandemijskih godina bila u Zagrebu. Povratak u Split bio je pun pogodak, što zbog samog sadržaja i noseće teme (Istina u odnosima s javnošću), što zbog grada i njegovih stanovnika, naših kolegica i kolega, koji su nas dočekali u maniri najboljih domaćina, što zbog tuluma na kojem smo se nakon dugo vremena baš opustili.

Osim uspješne KOMferencije u Splitu, po prvi puta smo uživo uručili međunarodnu nagradu the! award (Slovenije, BiH, Srbija, Hrvatska) koja se dodijelila po treći put, s najvećim brojem prijava te prisutnim kolegama iz cijele regije.

Kraj godine je obilježila odluka o prihvaćanju prijave HUOJ-a, Lider media i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za projekt provjere činjenica o gospodarstvu i ekonomije u vrijeme izbornih kampanja u Hrvatskoj u sljedećih 20 mjeseci. Dodijeljeno nam je ukupno 195 tisuća eura te je to prvi put da se HUOJ natjecao i dobio tako veliki tender za projekt.

Koji su najveći problemi u funkcionisanju vašeg Udruženja u 2023? Šta biste predložili kao rešenje za te probleme?

– Problem je uvijek isti – nedostatak sredstava. Zato smo prije dvije godine proveli strateško planiranje, nas 20-ak je prošlo cijeli višednevni proces kako bismo strateški definirali razvoj Udruge – osnovni zaključak je bio jasan: bavimo se prevažnom temom da nam sektor i Udruga ne bi bili relevantni, stoga treba naći nove izvore financiranja kako bismo osnažili aktivnosti i učinili se vidljivijima i relevantnijima. Tim putem smo i krenuli.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili?

– Rekao bih da imamo dva sustavna problema – jedan se i dalje odnosi na razumijevanje našeg posla, onoga što mi možemo i ako baš želite hoćemo, odnosno dodatne vrijednosti koju nosimo donositeljima odluka.

Zanimljivo, kad pukne kriza onda odjednom svi sve razumiju, a ni cijena nije više problem.

Drugi je djelomično vezan uz prvi, a odnosi se na javnu nabavu i razumijevanja onoga što javni naručitelji naručuju. Za oba problema imamo osnovane radne skupine – jedna je za definiranje kompetencija gdje bismo kao udruga izložili detaljne opise kompetencija po svim hijerarhijskim i stručnim razinama savjetnika i tako demistificirali, ali i izložili struku, druga za javnu nabavu, gdje javnim naručiteljima želimo pomoći u boljem razumijevanju predmeta nabave izrađujemo prijedlog smjernica za javnu nabavu usluga za odnose s javnošću. Rad u obje radne skupine proteže se evo u dva mandata, radi se o opsežnom i važnom poslu.

Kako vidite rad vašeg Udruženja u 2024? Imate li neke planova u tekućoj godini koje možete predstaviti javosti u ovom trenutku?

– Uz ostale redovne aktivnosti, plan je održati još jednu godišnju KOMferenciju u Splitu, povećati broj sudionika iz regije povećati broj prijava za the ! award te proširiti broj država iz kojih se prijavljuju projekti (u pregovorima smo s kolegicama i kolegama iz Sjeverne Makedonije i Crne Gore) te započeti taj fact-checinkg projekt. U travnju ćemo dodijeliti našu godišnju nagradu Grand PRix, za najbolje komunikacijske nacionalne projekte. E da, i povećati broj članova, to je uvijek plan!

Autor: Snežana Milić

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.