[POGLED SA VRHA 2020/21] DAMIR CIGLAR, Imago Ogilvy: „Agencije, pripremite se na 4. industrijsku revoluciju, većinu će uskoro zamijeniti AI“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Jan.2021, 17:09

[POGLED SA VRHA 2020/21] DAMIR CIGLAR, Imago Ogilvy: „Agencije, pripremite se na 4. industrijsku revoluciju, većinu će uskoro zamijeniti AI“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Damiru Ciglaru, CEO agencije Imago Ogilvy…Razgovor vodio Nenad Danilović

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– Kaotično i neplanirano, rekao bih, no kaos ionako ne možeš planirati, zar ne? Uvijek se možemo tješiti da smo je preživjeli, no to baš i nije neki veliki uspjeh, ipak je bilo i nekih lijepih stvari u njoj, ne samo zakašnjela Božićnica. Lijepih kampanja koje su nam pobrale nove nagrade (na nekim natjecanjima smo doslovno pomeli konkurenciju), prva knjiga u našem izdanju (Rory Sutherland – Alkemija), završetak integracije komunikacijskog dijela Drap-a, digitalne agencija koju je Imago preuzeo prije par godina, poneki PR ‘skandal’ (Pipi ‘gay’ objava), nova CSR agencija… I promjena razmišljanja prema samoinicijativnim projektima!

I završetak godine bolji od očekivanja kroz godinu!

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2020?

– Možemo reći da je bila izazovna, no ja više volim reći onako kako je bilo, a to je da je bila problematična! Susreli smo se sa nepredviđenim i neočekivanim problemimam vezanim uz pandemiju, organizacijom rada od doma, lockdown, potresi, izbori – stvari koje djeluju loše na optimizam svih nas, pa tako i na našu potrošnju. Tek smo izašli iz krize, da bismo upali u novu. Možda je samo utjeha, no nekako mislim da može biti samo bolje!

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Jedna osnovna poruka: pustite nas da radimo! 🙂 A taksativno ih mogu pobrojati ovako:

1. Pogledajte zahtjeve Glasa Poduzetnika, glas poduzetnika.hr. Sa svime se slažem!

2. Oglašivači, cjenite nas kao suradnike, a ne kao besplatne savjetnike i dobavljače ideja kroz iscrpljujuće pitch-eve.

3. Agencije, pripremite se na 4. industrijsku revoluciju, većinu će uskoro zamijeniti AI

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Kao što sam već rekao, teško da može biti lošija od 2020., bez obzira na navedene pozitivne strane prošle godine, tako da znam da će biti bolja. Kad jenja strah od virusa (zbog procjepljenja, npr), a što se nužno mora desiti, mislim da će svi htjeti nadoknaditi ‘izgubljeno vrijeme’, odnosno prošlu godinu, pa možemo očekivati ne samo značajan rast, već i promjenu raspoloženja i porast optimizma.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Pa da parafraziram slogan Venecijanskog Biennala iz 2019. (naizgled lijepa želja koja je, zapravo, kletva) i pretvorim je u vrlo aktualnu čestitku: ‘May you live in uniteresting times!

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.