Nemačka i Francuska žele da uvedu „minimalni globalni porez“ tehnološkim divovima

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 24.Okt.2018, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka i Francuska žele da uvedu „minimalni globalni porez“ tehnološkim divovima

Nemački ministar finansija Olaf Scholz u svom se tekstu, napisanome za Welt am Sonntag, dotakao velikih međunarodnih tehnoloških korporacija poput Applea, Googlea i Amazona, te njihove navike izbegavanja plaćanja poreza. Scholz je velike digitalne kompanije prozvao za seljenje dobiti u poreske oaze te posledično plaćanje premalenog iznosa poreza u odnosu na prihode i dobit.

Zato bi, smatra on, trebalo tom problemu pristupiti globalno, a u tome ga podržavaju i kolege iz Francuske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Ideja je da se na nivou celog sveta uvede tzv. minimalna stopa poreza na dobit ispod koje ni jedna država ne bi smela da snizi svoj porez. Takvu je praksu, npr. imala Irska pa je Apple zbog prenosa dobiti u tu zemlju i plaćanja premalenog poreza bio drastično kažnjen.

Novim globalnim porezom bi se smanjila atraktivnost raznih poreskih oaza, a oni koji ih koriste (često „digitalni divovi“ tehnološke industrije) ne bi mogli da premeštaju svoju dobit u one države koje su im poreski gledano najpovoljnije.

Ovim bi se rešio veliki svetski problem oporezivanja koji se javio pojavom globalizacije i internet poslovanja, kaže Scholz, te preporučuje da zemlje sveta, pa tako i EU, da zajednički izrade nove predloge legislative i uvedu minimalne poreske stope.

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.