Matić: „Sukob Google-a i kompanije Huawei neće se odraziti na Srbiju“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 22.Maj.2019, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: „Sukob Google-a i kompanije Huawei neće se odraziti na Srbiju“

Google planira nastavak saradnje sa kineskom kompanijom Huawei u narednih 90 dana, pošto su Sjedinjene Države ublažile restrikcije toj kompaniji koja je drugi na listi proizvođača pametnih telefona na svetu.

Reč je o iznenadnom i dramatičnom preokretu američkog giganta koji je u nedelju objavio prekid veza sa Huawei-om, usaglasivši se sa odlukom vlade da tu kompaniju stavi na „crnu listu“.

I u Srbiji je gde je kompanija Huawei i te kako prisutna, otvoreno je pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << koje će posledice imati potrošači, ako Google ponovo obustavi saradnju s kineskom kompanijom.

Sukob se neće odraziti na našu saradnju, koja je višegodišnja i u okviru inicijative ‘Pojas i put’. Ovaj sukob neće dovesti do posledica. Projekti koje sprovodi kompanija nastaviće da se sprovode„, rekla je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i istakla da Srbija čak planira unapređenje saradnje sa Huawei-om.

Objašnjava da se odnosi dve velike sile, NR Kine i SAD prelamaju preko kineske kompanije. Veruje da je ovaj sukob kratkoročan i prolazan.

Huawei je jedan od najvećih brendova u Srbiji. „Kada je u pitanju Srbija ne očekujemo da će potrošači na bilo koji način biti oštećeni„, navodi Matićeva.

Ta kineska kompanija sa četrdesetak zemalja ima različite projekte. „Čak 23 zemlje EU imaju saradnju sa Huawei+om, oni bi trebalo da budu zabrinutiji. Sigurno se neće na nas odraziti„, zaključila je Matićeva.

Autor: Dragana Biberović

Izvor: RTS

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.