Mask i stručnjaci protiv razvoja veštačke inteligencije pre bezbednosnih protokola

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 30.Mar.2023, 08:23

Mask i stručnjaci protiv razvoja veštačke inteligencije pre bezbednosnih protokola

Od kraja novembra, ostvaren je veliki napredak na planu veštačke inteligencije (AI), a on je podstakao četbot ČetGPT-4, kojeg je razvio startap „OpenAI“, čija istraživanja finansiraju milijarderi poput Maska, prenosi Rojters.

U pismu, koje je objavio neprofitni institut „Fjučer of lajf“, a potpisalo više od 1.000 pojedinaca, uključujući Maska, izvršnog direktora „Stabiliti AI“ Emad Mostaka, istraživače iz kompanije „Dip majnd“ u vlasništvu „Alfabeta“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << i vodećih naučnika u oblasti AI Džošue Bengia i Stjuarta Rasela, poziva se na zaustavljanje naprednog razvoja veštačke inteligencije sve dok nezavisni stručnjaci ne razviju, implementiraju i revidiraju zajedničke bezbednosne protokole za takva otkrića.

Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati“, navodi se u pismu.

Pismo je usledilo nakon što je Evropol posle istraživanja načina na koje kriminalci mogu da zloupotrebe velike jezičke modele (LLM), kao što je Čet GPT, u ponedeljak upozorio na potencijalnu zloupotrebu ovog sistema kroz tri oblasti kriminalnih aktivnosti koje izazivaju najveću zabrinutost, „pecanje“, odnosno „fišing“, širenje dezinformacija, i sajber kriminal.

Mask, čija kompanija Tesla koristi AI za sistem autopilota u vozilima, saopštio je i ranije svoje zabrinutosti u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

Milijarder je bio jedan od suosnivača i prvih investitora u Open AI, koji stoji iza ovog četbota, a prema njegovim tvrdnjama više nema udeo u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

Izvor: Euronews

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.