Kako ugasiti požar na električnom automobilu? Nemci imaju rešenje VIDEO

Izvor: B92, 29.Sep.2023, 18:47

Kako ugasiti požar na električnom automobilu? Nemci imaju rešenje VIDEO

Iako još nije 100% sigurno da je električni automobil izazvao požar na teretnom brodu Fremantle Highway, debata o protivpožarnoj bezbednosti e-automobila se ponovo rasplamsava.

Prema statistikama velikih osiguravača, električni automobili se ne zapaljuju češće od benzinaca i dizelaša. Ali kada se zapale, požar je teže ugasiti – posebno na brodu.

To je zato što konvencionalne metode gašenja mogu da obuzdaju požar na električnom vozilu samo u ograničenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meri, a ne trajno. O bezbednosnim uređajima na brodovima do sada se nije mnogo govorilo, a može se sa sigurnošću pretpostaviti da brodarske kompanije nisu dobro pripremljene za požare e-automobila.

Kako se požari električnih automobila mogu efikasno ugasiti ili obuzdati – bilo na brodu ili na putu? Novi proizvod, nazvan RecoverEBag, mogao bi da reši taj problem.

To je zapravo velika torba u koju se može spakovati zapaljeni e-auto. Protivpožarna torba za e-automobile je specijalno dizajnirana za brzu reakciju na električni požar u e-vozilima, jer transport "čelične kade" do mesta nesreće radi efikasnog hlađenja zapaljenog vozila često traje predugo ili je potpuno nemoguć .

"Naravno, kada dođe do požara na brodovima, vatrogasna jedinica najčešće nema pristup", kaže Harald Samoiski iz vatrogasne brigade Bad Homburg, koji je zajedno sa kolegama vatrogascima razvio torbu i predstavio je na tržištu, zajedno sa kompanija iz Vestervalda (Nemačka).

Tada je važno brzo stabilizovati situaciju, a to znači hlađenje vozila. RecoverEBag je, kaže vatrogasac, trenutno jedini način da se nosite sa zapaljenim e-autom na brodovima.

Sistem je koncipiran tako da obučena ekipa za tri do četiri minuta ima spremnu torbu, vrednu 2.000 evra, za upotrebu. U zavisnosti od veličine vozila, vreća se puni sa oko 1.500 litara vode (na moru može biti i slana voda).

Pre nego što se vozilo stavi u torbu, ono se ohladi na maksimalno 70 stepeni Celzijusa kako biste mu mogli čak i prići. Zatim se postavlja tobra kako bi se sprečili sekundarni požari...

"Onda možemo da podignemo vozilo dizalicom ispod B stuba i podvučemo torbu ispod njega. Nakon toga, druga strana vozila se podiže i torba se povlači nagore. Važno je znati da požari električnih automobila nisu eksplozivni, već je bitno trajno ohladiti bateriju kako se ne bi ponovo zapalila", objašnjava Samoiski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEMCI IMAJU REŠENJE: Kako ugasiti požar na električnom automobilu? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Sep.2023, 09:33

Torba za automobil...Iako još nije 100% sigurno da je električni automobil izazvao požar na teretnom brodu Fremantle Highway, debata o protivpožarnoj bezbednosti e-automobila se ponovo rasplamsava...Prema statistikama velikih osiguravača, električni automobili se ne zapaljuju češće od benzinaca...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.