[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ALEN GROZAJ, Publicis Zagreb: „Vjerujem da kreativci nisu ugrožena, već prije sve više tražena vrsta“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Jan.2021, 13:21

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ALEN GROZAJ, Publicis Zagreb: „Vjerujem da kreativci nisu ugrožena, već prije sve više tražena vrsta“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Alen Grozaj, Creative Lead agencije Publicis Zagreb…Razgovor vodio Nenad Danilović

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– 2020. bila je sve samo ne linearna i strateški rasterirana godina, a malo koja kampanja mogla je ostati neokrznuta optikom globalne pandemije koja je naglo i neočekivano >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << redefinirala načine i percepcije gotovo svih aspekata naših života. Jedna od stvari koju rado ističemo je osjetan porast solidarnosti, uvažavanja, razumijevanja, ljudi se više povezuju, više komuniciraju, bolje komuniciraju.

Na tom tragu, neke kampanje koje smo kreirali doživjele su vrlo pozitivan odjek. Otvorili smo razgovor o temama kao što su npr. atopijski dermatitis za farmaceutsku tvrtku Sanofi i posebno dizajnirane pelene za nedonoščad za Pampers, a osjetljivost javnosti, izraženiji osjećaj solidarnosti kao i želja i optimizam da stvari konačno počnu funkcionirati bolje za svakoga reflektirali su se kroz tijek ovih nevelikih kampanja koje su na kraju zabilježile veliki uspjeh.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

Advertising scena u HR vitalna je i produktivna. Kao najupečatljivije u 2020. neovisno o kategorijama, čini mi se da iskaču “Netaknuto svjetlom” i “A1 Lappsus” agencije Bruketa&Žinić&Grey, nastavak kampanje Pipi agencije Imago i odlični iskoraci branda Teta Violeta u režiji zagrebačkog Saatchi&Saatchija – “Dual purpose for higher purpose” i “Toilet paper can save your ass”. Prvi su iznimno stilizirano dizajnirali iščekivanje i vrlo kreativno iskoristili moć telekomunikacija, drugi su tone of voice dotjerali do savršenstva, a treći su toaletni papir učinili ekstra uzbudljivim.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Puno se toga mijenja, mijenjalo se i prije. Novi kanali i platforme dolaze ali dobra stara priča ostaje. Bez obzira provlačimo li naš storytelling kroz tik tok klip, instagram story, influenserski engagememnt, on mora imati glavu i rep ili artistotelovski početak, sredinu i kraj. U suštini svake komunikacije je priča, ako ona nije dobra, nije dobra ni komunikacija.

Vjerujem da kreativci nisu ugrožena, već prije sve više tražena vrsta.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Naše iskustvo pokazuje da su trendovi pozitivni.

Oglašivači su jako zainteresirani za ideje i što je još važnije, znaju ih prepoznati i podržati.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Pandemija je zasigurno dala značajan obol radu i načinu funkcioniranja agencija. Ali mi odabiremo vidjeti samo pozitivne stvari. Pokazalo se da home office sasvim solidno funkcionira, da online prezentacije mogu biti podjednako učinkovite kao i one uživo, da se sve stigne i može, čak ako i danima kreativni tim ne sjedi u istom prostoru. Ponekad možda nismo mogli nešto snimiti kad i gdje smo htjeli, ali onda smo našli novi termin i sve bi na kraju ispalo kako treba. Odgovor na ovo pitanje zapravo bi bio da smo sve izazove novonastale situacije okrenuli u prednosti i izlazili kao pobjednici.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Ima jedna kampanja ove godine koja je naglavce okrenula sva pisana i nepisana pravila oglašavanja, koja je jasna, direktna i naravno kreativna i koja je “na prvu” razumljiva svakom stanovniku ovog našeg globaliziranog svijeta. To je kampanja koja nosi jednu jednostavnu poruku, ali ju komunicira na potpuno neočekivan i hrabar način, gotovo bez presedana. To je kampanja gdje su emocionalni i funkcionalni benefiti u drugom planu, zato jer je u prvom planu – wow-efekt. Ma već znate, to je kampanja Burger Kinga “Moldy burger”, iliti “Pljesnivi burger” gdje u timelapsu, u jednom dramatičnom caravaggiovskom settingu gledamo kako burger trune i pljesnivi, samo kako bi se na kraju ispisala poruka (bolje zvuči na engleskom) “The beauty of no artificial preservatives”. Fun fact: klijent je čekao s kampanjom 3 godine, kako bi se u potpunosti ispoštovao koncept da proizvod ni u jednom Burger Kingu na svijetu ne sadrži konzervanse.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Jedva čekamo da 2021. započne. S aktualnim klijentima smo u stalnom kontaktu a potencijalnima poručujemo – javite nam se ili ćemo se mi javiti vama, imamo si puno toga za reći.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.