[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Biraj zeleno“ za Nestlé Adriatic

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Apr.2023, 08:47

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Biraj zeleno“ za Nestlé Adriatic

IDEJA I NJENI EFEKTI. Nestlé Adriatic treću godinu zaredom organizuje kampanju Biraj Zeleno s ciljem edukacije i odgovornijeg ponašanja prema životnoj sredini te uključivanja građana Hrvatske u inicijativu smanjenja emisije ugljen dioksida. Poslednja sezona imala je još veću ambiciju jer je želja kreatora kampanje bila da se aktivnostima, od kampanje koja se odvijala samo na digitalnim kanalima, ostvari snažniji uticaj i konkretna akciju koja će rezultirati angažmanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << građana i merljivim rezultatima „na terenu“.

Sve je krenulo strateškom odlukom da otpad od hrane postane centralna tema kampanje Biraj Zeleno kao nadogradnja prethodnih izdanja koja su se fokusirala na jednokratnu plastiku, prekomernu uporabu vode te otpad kao jedan od najvećih uzroka emisije ugljen dioksida. Na odluku je uticao i podatak da je svest građana o ovoj temi u Hrvatskoj relativno niska budući da se godišnje baci oko 22 kilograma jestive hrane po stanovniku i to one najskuplje kao što je meso, voće, zatim povrće te krompir.

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svetu, čvrsto veruje da treba preuzeti vodstvo u promovisanju svesti o temi bacanja hrane i pozvati lokalnu zajednicu na uključivanje u inicijative. S komunikacijske strane, prednost je da se nijedna druga prehrambena kompanija nije ozbiljnije bavila ovom važnom temom što je ostavilo prostora za edukaciju različitih stejkholdera te podstaklo veliko interesovanje medija za ovu temu.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Ključni izazov strategije bio je kako „prebaciti“ kampanju s digitalnih kanala u povezani realni, fizički i merljiv koncept. Angažovani su ambasadori chef Mate Janković, Marina Matijević, koja stoji iza inicijative Ja, bolji građanin te influenser Ismael Hadžić. Mehanika kojom je Komunikacijski laboratorij doskočio izazovu je bila sledeća – ambasadori su pozivali pratioce da ispod objava na društvenim mrežama ostave komentare sa savetima za smanjenje otpada od hrane, a Nestlé je komentare multiplikovao i „pretvorio“ u obroke.

Tako je na velikom završnom događanju podeljeno 1500 zero food waste obroka studentima s potpisom chefa Mate Jankovića, koji je usko sarađivao sa kuvarima studentske menze. Na ovaj način, građani koji su svojim komentarima učestvovali u kampanji, osim što su i sami osvestili važnost smanjenja otpada od hrane za planetu i kućni budžet, ujedno su solidarno učestvovali u obezbeđivanju besplatnih obroka za studente.

Osim odličnih rezultata kampanje u kontekstu dosega i angažmana građana, najvažniji merljiv rezultat je bio upravo onaj kojim je ostvaren konkretan uticaj na životnu sredinu – pripremljeno je 1500 zero waste obroka i ušteđeno je 92,5 kilograma jestive hrane, što je ekvivalentno dovoljnoj količini struje za jedno domaćinstvo za gotovo 16 dana, a čime je sprečena emisija od više od 175 kilograma ugljen dioksida u atmosferu.

Primarna ciljna grupa kampanje su predstavnici Generacije Z i milenijalci te porodice navedenih generacija. Sprovedeni su alati integrisane POE strategije – ostvareno je medijsko partnerstvo sa studentskim portalom srednja.hr, sprovedena je intenzivna kampanja na digitalnim kanalima kompanije i angažovanih ambasadora te su korišćeni klasični PR alati objave za medije, intervjui sa završim eventom.

Kampanja u trajanju nešto manje od tri meseca je rezultirala sa 60 objava u TIER 1 i TIER 2 medijima s ukupnim procenjenim dosegom oko 14 miliona čitaoca. Na završnom eventu učestvovalo je 20 redakcija uz javljanje uživo u jutarnji program nacionalne televizije. Na društvenim mrežama prikupljeno je više od 200 komentara što je znatno više od prethodnih najbolje postignutih rezultata sličnih Nestlé aktivacija. Navedeni rezultati pokazuju da je kampanja rezultirala velikim interesovanjem medija te da je tema smanjenja otpada od hrane definitivno oblast u koje je potrebna i dobrodošla edukacija različitih stejkholdera u zajednici – od pojedinaca, privatnog sektora, naučne zajednice, donosioca odluka i medija koji zajedno partnerski mogu da doprinesu konkretnim pomacima i rezultatima.

Linkovi ka medijskim objavama:

– www.srednja.hr/svastara/video-poznati-kuhar-pripremao-rucak-

studentima-u-menzi-a-svi-obroci-bili-su-besplatni

– www.journal.hr/lifestyle/gastro/mate-jankovic-zero-waste

– www.tportal.hr/vijesti/clanak/biraj-zeleno-obrocima-od-ostataka-

hrane-ustedjeli-struju-za-16-dana-20221103

– lidermedia.hr/studentski-lider-klub/objavljeni-rezultati-edukativne-

kampanje-biraj-zeleno-kompanije-nestle-u-hrvatskoj-146178

– www.vecernji.hr/zagreb/kako-od-ostataka-rucka-svatko-moze-sloziti-

arancine-za-veceru-1630668

PROJEKTNI TIM.

Neli Angelova, direktorica komunikacija, Nestlé tržište Jugoistočne Evrope

Ivana Jeleč, menadžerka korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic Hub North

Bojana Mandić, PR Senior, Komunikacijski laboratorij

Ivona Siničković, PR Consultant, Komunikacijski laboratorij

Priredila: Snežana Milić

Izvor: Komunikacijski laboratorij

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.