Google na udaru javnosti: Iskorišćavanje beskućnika za komercijalne interese je uznemirujuće

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Okt.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google na udaru javnosti: Iskorišćavanje beskućnika za komercijalne interese je uznemirujuće

Google će uskoro predstaviti novu generaciju pametnog telefona Pixel koji bi između ostalog trebao da ima i tehnologiju prepoznavanja lica. Kako bi usavršili tu tehnologiju, Google je unajmio kompaniju koja je trebala da snima ljude, tj. njihova lica a zauzvrat da im da vaučere od 5 dolara. Iako bi takva metoda sama po sebi mogla zvučati kontroverzno, američki mediji objavili su da je kompanija Randstad, koja je za Google odradila taj posao, iskorišćavala beskućnike i studente koji često >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << nisu znali da im se snimaju lica, niti su znali da učestvuju u Google-ovom istraživanju.

Takođe, zaposleni Randstada prvenstveno su tražili ljude tamnije boje kože (kako bi tehnologija bila što preciznija) – to je zaista bilo jedno od uputstava Google-a, ali izgleda da u američkom internet gigantu nisu bili svesni toga da ciljaju prvenstveno beskućnike. Bivši zaposleni Randstada priznao je kako su ponajviše ciljali beskućnike jer oni verovatno neće razgovarati s medijima, a deo njih ionako nije bio svestan toga o čemu se radi.

Nekim beskućnicima su rekli da ih snimaju za novu selfie igru sličnu Snapchat-u te da se samo igraju nekoliko minuta s telefonom, nakon čega će dobiti vaučer od 5 dolara. Nisu im, dakle, rekli da ih sve vreme snimaju i da će se njihovo lice iskoristiti za poboljšanje tehnologije prepoznavanja lica na telefonu.

Nakon što je objavljen izveštaj o načinima na koje je Randstad skupljao podatke i varao beskućnike, reagovali su iz Google-a i obustavili, kako su ga nazvali, „terensko istraživanje“. U komentaru za medije iz Google-a su napomenuli kako su dali jasna uputstva o načinu sprovođenja istraživanja, s naglaskom na transparentnost, tako da je izgleda sva krivica na zaposlenima Randstada. Detalje koji su objavljeni nazivaju „vrlo uznemirujućim“ te u suprotnosti s njihovim uputstvima.

Osim medijskih natpisa, na Google-ovu odluku uticao je i mail advokatice grada Atlante u kojem je program testiran na beskućnicima i u kojem im je poručeno da je „mogućnost da su najranjiviji članovi populacije iskorišćeni za komercijalne interese Google-a „jako uznemirujući iz brojnih razloga.

Program testiranja tehnologije prepoznavanja lica prekinut je na neodređeno vreme, dok se ne sprovede istraga, nakon čega bi mogli ponovno da pokrenu program. Slično testiranje pre uvođenja tehnologije prepoznavanja lica na svojim telefonima sprovodio je i Apple, ali iza njihovog programa nisu ostali nikakvi „repovi“.

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.