Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Maj.2020, 10:48

Genijalni (samo)dizajneri sveta: KRAFTWERK…In memoriam FLORIAN SCHNEIDER

Umesto da pretenciozno redizajniraju druge i okolni svet – Kraftwerk su dizajnirali sebe. I u tome bili toliko dobri, da su time kreirali novi estetski Weltanschauung, koji je u međuvremenu postao i naš…tačnije, svih na planeti.

Ko su Kraftwerk? Sve je počelo 1970. godine u Dizeldorfu, simbolu nemačkog industrijalizma posle Drugog svetskog rata. Kraftwerk su osnovali Florian Schneider i Ralf Hütter 1970. godine. Kasnije je sastav proširen na četiri člana, koliko ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ima i danas. Trenutni članovi sastava su suosnivač Hütter, zarim Fritz Hilpert, Henning Schmitz

i Falk Grieffenhagen. Kroz Kraftwerk je za 50 godina prošlo preko 20 članova, umetnika iz svih oblasti od muzike, preko dizajna i slikarstava, do arhitekture.

Kao  rodonačelnici elektronske muzike, može se reći da su najbitnija umetnička formacija od 70ih naovamo, s obzirom da je pod njihovim uticajem formirana tehno potkultura, koja je bila dominantna krajem 80ih ali i u prvoj polovini 90ih godina XX-og veka.

Po čuvenom listu Observer „nema grupe koja je, od Bitlsa naovamo, dala tako puno svetskoj pop kulturi i koja je toliko uticala na široku lepezu umetnika svojom muzikom i imidžom“.

2014 godine  Kraftwerk su dobili Grammy, počasnu nagradu za Životni doprinos.

Svoju poetiku izrazili su u svim pojavnim oblicima estetskog poimanja stvarnosti: grafičkim dizajnom albuma i propagandnog materijala (koji su sada već postali muzejski primerci rađanja elektronske, tehno i industrial kulture), za koji je najzaslužniji član Kraftwerka Emil Schult…muzikom koja je bila revolucionarna…video radovima koji dotad nisu viđeni…vizuelizacijom svojih nastupa koji su opčinjavajući u svojoj kombinaciji jednostavnosti, svetlosti i svedenosti boja… svojim stilom odevanja koji koketira sa kolektivizmom i uniformisanošću… (Potpisnik ovih redova trenutno ima u svom ormanu t-shirt marke Kraftwerk, kupljenu u Danskoj pre, brat bratu, 25 godina (!?) i pred sudom bi potpisao da se skoro nije nimalo izmenila za tih četvrt veka).

Donji YouTube snimak na sažet način daje istorijsku retrospektivu razvoja estetike i dizajna umetničke grupe Kraftwerk.

A, i na gostovanju na dupke punom Tašu, pre tačno deset godina, 2005-te.

A i zato što klinci iz srednje dizajnerske na Dedinju imaju u koga da se zakunu zadnjih 30+  godina.

Fala Kraftverk!

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Redakcija Advertiser Serbia

Debitantski album, Kraftwerk (1970)

Kraftwerk 2 (1972)

Originalni dizajn omota albuma sa Ralfom i Florianom (1973)

UK verzija dizajna omota za Ralfa i Floriana (1973)

Autobahn (1974)

Radio-Activity (1975)

Trans-Europe Express (1977)

The Man-Machine (1978)

Computer World (1981)

Electric Cafe (1986)

Tour de France soundtracks (2003)

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.