Fleksibilnost, sloboda, izazovi: Šta je zapravo gig ekonomija?

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 18.Okt.2023, 13:36

Fleksibilnost, sloboda, izazovi: Šta je zapravo gig ekonomija?

Gotovo trećinu radnika u svetu čine platformski radnici, dok prema nezvaničnim procenama, u Hrvatskoj više od 100.000 ljudi ostvaruje prihode preko digitalnih platformi, uključujući i privatne iznajmljivače. Pojam gig ekonomija se sve češće upotrebljava u javnosti, njene primere vidimo – i koristimo – gotovo na svakodnevnoj bazi, ali mnogo detalja o ovakvom načinu rada ostaje nepoznato, pa čak i kontroverzno.

O tome što je zapravo gig ekonomija, po čemu je specifična, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ko sve u njoj učestvuje, kakva je regulativa i predviđanja za budućnost te koji su izazovi novog tržišta rada, pričaće se na GIG konferenciji, prvoj hrvatskoj konferenciji na ovu temu, koja će biti održana 6. decembra u zagrebačkom Hotelu Zonar, u organizaciji PR agencije Komunikacijski laboratorij.

U svakodnevnom radu s klijentima shvatili smo da učestvujemo u stvaranju novog tržišta rada s nekim sasvim drugačijim pravilima. Verujemo kako je važno upoznati se s novim svetom gig ekonomije o kojem zapravo ne znamo mnogo, a prema brojnim istraživanjima, radi se o jednom od najbrže rastućih globalnih trendova, rekla je Manuela Šola, direktorica agencije Komunikacijski laboratorij, koja organizuje konferenciju.

U Zagrebu će se u decembru na GIG konferenciji okupiti predstavnici najvećih svetskih platformi, davaoci platformskih usluga, agregatori, stručna udruženja i javna uprava.

Kako gig ekonomija funkcioniše u Poljskoj gde platformski radnici čine petinu svih radnika, čućemo od Tomasza Milosza, osnivača i CEO-a start-upa GIGLIKE, kojem je cilj da popularizuje i široj javnosti približi gig ekonomiju. On se u svom radu fokusira na istraživanje novog načina poslovanja te na potrebe visoko kvalifikovanih stručnjaka koji učestvuju u gig ekonomiji.

Ove godine u Hrvatskoj je pokrent razgovor o pravima i obavezama platformskih radnika te se od 1. januara 2024. očekuje nova regulativa. Sve o novom informacijskom sistemu Vlade RH, kojem je cilj efektivniji nadzor platformskog rada u Hrvatskoj, na GIG konferenciji reći će nam Dražen Opalić, direktor Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike RH. Osim toga, raspravljaće se o zaštiti radnih prava i stranim radnicima, nedostatku radne snage, statusu zaposlenja platformskih radnika te budućnosti tržišta rada.

Više o gig ekonomiji i prvoj hrvatskoj GIG konferenciji, uključujući i informacije o ulaznicama, pronađite na zvaničnim web stranicama gigkonferencija.com, kao i na Instagramu, Facebooku i LinkedInu.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.