Evropska komisija donela set pravila za sigurnije elektronsko plaćanje

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 29.Nov.2017, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija donela set pravila za sigurnije elektronsko plaćanje

U većini slučajeva za plaćanje više neće biti dovoljno samo upisati lozinku ili podatke o kreditnoj kartici

Evropska komisija objavila je kako je donela set pravila kojima će se elektronsko plaćanje u trgovinama i na internetu učiniti sigurnijim te ujedno potrošačima omogućiti i pristup praktičnijim, ekonomičnijim i inovativnijim rešenjima davaoca platnih usluga.

Radi se o pravilima iz Direktive o platnim uslugama, kojom se želi modernizovati platne usluge u Evropi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << radi usklađivanja s tržištem koje se brzo razvija, te omogućiti procvat evropske e-trgovine.

Kako ističu iz EK, današnjim se pravilima potrošačima omogućava uporaba inovativnih usluga koje nude davaoci usluga treće strane (nazivaju se i FinTech poduzeća) uz očuvanje stroge zaštite podataka i sigurnosti za potrošače i poduzeća u EU. To obuhvata rešenja za plaćanje i alate za upravljanje ličnim finansijama koji objedinjuju informacije iz različitih računa.

Ta nova pravila smernice su i za stare i za nove učesnike na tržištu kako bi oni potrošačima ponudili bolje platne usluge i ujedno im obezbedili sigurnost, istakao je Valdis Dombrovskis, potpredsednik Komisije zadužen za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala.

Ključni cilj koji se želi postići Direktivom o platnim uslugama jeste povećanje nivoa sigurnosti i pouzdanosti elektronskog plaćanja. Posebno se tom direktivom od davaoca platnih usluga traži da razviju snažnu proveru autentičnosti korisnika (SCA). Ova pravila stoga obuhvataju stroge, ugrađene sigurnosne odredbe kako bi se znatno smanjio nivo prevara pri plaćanju i zaštitila poverljivost finansijskih podataka korisnika, što je posebno važno za internet plaćanja. Pravilima se propisuje da je pre plaćanja nužno obezbediti najmanje dva nezavisna elementa, npr predmet kao što je kartica ili mobilni telefon te lozinku ili biometrijske funkcije kao što su otisci prstiju.

To znači da u većini slučajeva za plaćanje više neće biti dovoljno samo upisati lozinku ili podatke o kreditnoj kartici. U određenim slučajevima trebaće uneti kod koji važi samo za određenu transakciju i još dva nezavisna elementa. Time se želi znatno smanjiti trenutni nivo prevara za sve načine plaćanja, posebno internet plaćanja, te zaštititi poverljivi finansijski podaci korisnika.

U pravilima se uzelo u obzir da se prihvatljivi nivoi sigurnosti plaćanja u nekim slučajevima mogu ostvariti i na druge načine, a ne samo primenom dva nezavisna elemenata koji se traže za pouzdanu autentifikaciju korisnika. Na primer, davaoci platnih usluga mogu biti izuzeti ako su razvili načine za procenu rizika povezanih s transakcijama i ako mogu utvrditi lažne transakcije. Postoje izuzeci i za beskontaktna plaćanja i transakcije u malim iznosima, kao i posebne vrste plaćanja kao što su naknade za gradski prevoz ili naknade za parkiranje. Zahvaljujući tim izuzećima, davaoci platnih usluga mogu i dalje nuditi praktične mogućnosti plaćanja čija sigurnost nije ugrožena.

Direktivom se uvodi i okvir za nove usluge povezane s korisničkim računima za plaćanje, kao što su tzv. usluge iniciranja plaćanja i usluge pružanja informacija o računu. Te se inovativne usluge već pružaju u mnogim državama članicama, no donošenjem Direktive biće dostupne i potrošačima širom EU u skladu sa strogim sigurnosnim zahtevima. Pravilima se utvrđuju zahtevi za zajedničke i sigurne standarde za komunikaciju između banaka i FinTech poduzeća.

Pravilima se propisuju i obveze banaka te davaoca inovativnih platnih usluga i alata za informacije o računu. Potrošače koji se žele koristiti takvim novim uslugama banke ne mogu u tome sprečiti. Svaka banka koja pruža internet pristup računima mora sarađivati s FinTech poduzećima ili drugim bankama koje nude takve nove usluge. Banke u tu svrhu moraju uspostaviti sigurne komunikacijske kanale za prenos podataka i pokretanje plaćanja.

Pri plaćanju roba i usluga kupljenih putem interneta potrošači će imati koristi od većeg izbora i konkurencije. Moći će efikasnije da upravljaju svojim ličnim finansijama pomoću aplikacija koje prikupljaju informacije iz njihovih računa u različitim bankama.

Nakon što Komisija donese regulatorne tehničke standarde, Evropski parlament i Veće imaju tri meseca da ih pregledaju. Nakon toga nova se pravila objavljuju u Službenom listu EU-a. Banke i drugi davaoci platnih usluga potom u roku od 18 meseci moraju doneti sigurnosne mere i komunikacijske alate.

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.