Evropska komisija bi od Google-a mogla da traži prodaju dela poslovanja s oglašavanjem

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Jun.2023, 20:58

Evropska komisija bi od Google-a mogla da traži prodaju dela poslovanja s oglašavanjem

Komisija je prošle godine pokrenula istragu o Google-ovoj zastupljenosti na gotovo svim nivoima internet oglašavanja, izražavajući zabrinutost zbog dominantne pozicije američkog diva.

Brisel retko traži podelu poslovanja, ali Google nije rešio prigovore vezane za tržišnu konkurenciju, što je produbilo frustraciju, rekao je izvor, dodajući da bi zvanični prigovor mogao biti objavljen već u sredu.

Komisija i Google nisu odmah odgovorili na zahtev da komentarišu informaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << neimenovanog izvora.

Googleva platforma za digitalno oglašavanje prva je u svetu, s 28 posto udela u prihodu, prema istraživačkoj kompaniji Insider Intelligence.

U prvom tromesečju oglašavanje je Googleovoj krovnoj kompaniji Alphabet donelo prihod od 54,55 milijardi dolara. Ukupni prihod iznosio je 69,79 milijardi dolara.

Googleova dominacija u internet oglašavanju našla se pod lupom proteklih godina i pritužbe konkurenata rezultirale su regulatornim istragama na više kontinenata.

Tako je SAD početkom godine pokrenuo postupak protiv Googlea i zatražio prodaju njegovog alata za oglašavanje, tvrdeći da je nezakonito zloupotrebio dominaciju u oblasti internet oglašavanja. Google je odbacio optužbe.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

EU optužila "Google" da zloupotrebljava poziciju na tržištu! Komisija kaže da moraju da prodaju deo svojih usluga u Evropi

Izvor: Blic, 14.Jun.2023, 14:35

Gugl će možda morati da proda deo svog poslovanja u vezi sa reklamama kako ne bi zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu i isključio konkurente, saopštila je Evropska komisija pošto je poslala antimonopolske prigovore ovoj kompaniji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.