Evo kako je bilo na Velikoj nagradi Beograda FOTO

Izvor: Mondo, 09.Sep.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako je bilo na Velikoj nagradi Beograda FOTO

Revijalna trka "Velika nagrada Beograda", kojom je obeleženo 78 godina od legendarne trke Formule 1, održana je danas na Kalemegdanu.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Oko 50 vozača obišlo je stazu oko tvrđave u oltajmerima, motociklima, "fićama" i trkačkim automobilima i učestvovalo u trci čiji je organizator Grad Beograd, uz podršku Sportskog auto i karting saveza Srbije, Auto-moto saveza Srbije i Muzeja automobila.

Trku je, pred više stotina građana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << otvorio gradski menadžer Goran Vesić podizanjem srpske zastavice za start starih formula.

"Drugu godinu obeležavamo sećanje na čuvenu trku Formule 1 oko Kalemegdana, jedinu iz Formule 1 koja je ikad održana u Beogradu. Te 1939. godine trka u Beogradu bila je jedina u Formuli koja je održana za vreme Drugog svetskog rata. Želimo da pokažemo sećanje prema ljudima koji su tada vozili, šest svetskih šampiona, to sećanje nam omogućava veći broj turista, a i gajimo kulturu sećanja važnih za Beograd", rekao je Vesić novinarima na Kalemgdanu.

On je podsetio da je 3. septembra 1939. godine na trci u Beogradu bilo između 75.000 i 100.000 posetilaca i da je pobednik vozio čak 200 kilometara na sat.

Neispričana priča o Gran priju Beograda iz 1939.

Vesić je dodao da veruje da će za dve godine trka u Beogradu da uđe u kalendar FIA kako bi postala "klasik", što znači takmičarska uz učešće starih bolida, i da bi to bio dobar zamah za auto-moto sport Srbije.

"Ova trka nije samo sećanje, već i važan turistički događaj. Kada uđe u kalendar FIA, kao i brdska trka na Avali u evropski šampionat, imaćemo 30.000 posetilaca", rekao je Vesić.

Pogledajte fotografije:

Generalni sekretar AMS S i predsednik Sportskog auto-moto saveza grada Beograda Predrag Đurđev izrazio je zadovoljstvo zbog sećanja na veliku trku.

"Najzaslužniji za događaj je Grad Beograd što smo drugi put zaredom građanima približili lep vremeplov. Nadam se da će Beograđani umeti da primete ovakvu manifestaciju, a mi smo tu da pomognemo da popularizujemo i ojačamo auto-moto sport. Posebno mi je drago što možemo da približimo stara i nova vozila", poručio je Đurđev.

Osnivac Muzeja automobila Bratislav Petković ocenio je da je u Beogradu 1939. godine organizovan istorijski kulturni događaj.

"Vozači tada nisu imali kacige, bilo je herojsko doba automobilizma. Trka u Beogradu je bila poslednja iz zlatnog doba. Pokušavamo da održimo sećanje na tu trku, najveći kulturan događaj u Beogradu između dva rata", rekao je Petković.

Pored takmičenja starih modela automobila organizovana je i trka za najmađe u kartingu.

Trkački dan oko Kalemegdana

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.