FORMULE OKO KALEMEGDANA Revijalna trka vozila kao iz vremenske kapsule

Izvor: Blic, 09.Sep.2017, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FORMULE OKO KALEMEGDANA Revijalna trka vozila "kao iz vremenske kapsule"

Više stotina Beograđana okupilo se danas na Beogradskoj tvrđavi i okolnim ulicama kako bi ispratili istorijsku revijalnu trku oko Kalemegdana, u sklopu obeležavanja 78 godina od prve trke Formule 1 u Beogradu.

U programu koji će trajati do 19 sati planirano je više trka, dok će u glavnoj nastupiti oko 50 vozača i automobila. Među posetiocima je i dosta dece, koja su pred početak trke radoznalo posmatrala parkirane automobile, posebno uglancane za današnju reviju, javljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reporteri "Blica". Na Kalemegdanu su izloženi oldtajmeri, motocikli, desetak starih formula...

- Najbolji deo su mi formule, zato što ću i ja jednog dana biti vozač Formule 1 - kaže jedan mali Beograđanin.

Među vozačima je i Radosav Jović (63), najstariji učesnik trke sa svojim "fićom".

- Već 40 godina učestvujem u ovakvim trkama, a sa ovim automobilom takmičio sam se poslednjih 20 puta. Ide odlično, boljeg od njega nema, "fića" mi je u srcu - ispričao nam je Jović pred početak trke.

Predsednik AMSS Mirko Butulija zadovoljan je odzivom.

- Ovaj događaj je vremeplov i uživanje u starim vozilima. Ali posebno me raduje što smo ove godine uveli novinu, spoj starog i novog, pa se pojavio i određeni broj novih vozila - kaže Butulija.

- Prva trka Formule 1 održana je 3. septembra 1939. godine na Kalemegdanu, a nadamo se da će do njenog jubileja za dve godine trka će biti u zvaničnom kalendaru Svetske automobilske federacije kada su trke klasika u pitanju - rekao je gradski menadžer Goran Vesić, koji je otvorio današnju trku. Vesić je podsetio da je ova trka jedina održana tokom Drugog svetskog rata, a prisustvovalo joj je 75.000 ljudi, a Beograd je tada imao 250.000 stanovnika, te da se nada da će ovaj događaj u budućnosti biti veliki potencijal za privlačenje turista u Beograd, jer nema mnogo klasik trka u Evropi.

To potvrđuje i grupa Britanaca koju smo zatekli na Kalemegdanu.

- Nikada nisam videla ovako nešto, nisam znala da oldtajmeri mogu da budu u ovako dobrom stanju i da su spremni za trke - kaže Emili.

Najbrži u prvoj trci bio je Bratislav Petković, vlasnik Muzeja automobila i nekadašnji ministar kulture i informisanja.

- Čast mi je bila da vozim muzejski primerak formule. Ovo je, inače, prva jugoslovenska formula iz 1966. godine i ide odlično - kazao je Petković posle revijalne trke.

Usledila je trka motora, a prvi na cilju bio je Dragoljub Teodosijević sa motociklom iz 1927. godine.

- Veoma je lep osećaj znati da ovaj motor i dalje može da se vozi po našim putevima, jer nema amortizere i veoma je krut, ali ja uživam u vožnji - rekao nam je Teodosijević nakon trke.

Usledila je još jedna trka automobila koju su predvodili "bezbednosna kola" i policija. Sve trke vozile su se pet krugova oko Kalemegdana, a duž cele trase bilo je znatiželjnih Beograđana i gostiju grada koji su na svaki način pokušavali da naprave što bolje snimke.

- Ova trka je stvarno velika atrakcija, a najveći utisak na mene ostavile su formule i "linkoln" - priča Snežana.

Stefan Racić došao je iz Zrenjanina da bi pratio trku.

- Ovo je kao vremenska kapsula. Inače sam veliki ljubitelj "klasika" i životna mi je želja bila da ih vidim u ovako očuvanom stanju i to na putu - kaže ovaj mladić.

Bilo je u publici i celih porodica.

- Došli smo najviše zbog dece i lepo je što su vlasnici toliko ljubazni i dozvolili su nam ne samo da se slikamo ispred, nego su klinci ulazili u vozila i istraživali. Jedan gospodin strpljivo im je objasnio sve što su pitali, bili su van sebe od sreće - priča Petar iz Beograda.

Okupljeni su pričali da je sasvim drugačiji doživljaj kada se startuje stari automobil, posebno formula. Usledila je za kraj i trka "fića" i "jugića".

- Došli smo u Beograd na četiri dana i zatekli smo ovu trku. Imam utisak da su u Beogradu dešavanja na svakom koraku - rekla je jedna mlada Francuskinja dok je zagledala oldtajmere na Kalemegdanu posle trke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.