Drevno groblje 200 humki bez posmrtnih ostataka, misterija na čiji odgovor se decenijama čeka

Izvor: Luftika.rs, 08.Dec.2023, 21:05

Drevno groblje 200 humki bez posmrtnih ostataka, misterija na čiji odgovor se decenijama čeka

Nebična priča o ljudskoj civilizaciji dolazi nam sa krajnjeg severa Evrope.
Drevno groblje u Finskoj već decenijama zbunjuje arheologe zbog toga što u njegovim humkama nije pronađen nijedan ljudski posmrtni ostatak.
Groblje se nalazi na ivici arktičkog kruga u mestu Tainiaro gde su zime duge i izuzetno oštre. Lokalitet je prvi put otkriven 1959. godine, a detaljno proučavan krajem 80-ih, prenosi RTS članak sa sajta „Science alert„.
Hiljade predmeta je opisano, a arheolozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << su kasnije utvrdili da se radi o peščanom tlu, izmešanom sa pepelom.
Nijedan ljudski posmrtni ostatak nije otkrivek u desetinama plitkih humki, zbog čega su stručnjaci bili zbunjeni šta je dovodilo ljude da se okupljaju na šumovitim obalama arktičkog estuara.
Foto: Aki Hakonen Nova studija, međutim, predvođena arheologom Akijem Hakonenom sa Univerziteta Oulu potvrđuje da se radi o groblju sa oko 200 humki koje su iskopale nomadske zajednice iz kamenog doba pre oko 6.500 godina.
– Iako nije otkriven nijedan ostatak kostiju, Tainiaro jeste bilo groblje – kaže Hakonen.
Tu tvrdnju on i njegov tim zasnivaju na opsežnim otkopavanjima, pa onda uporednim poređenjima sa oblikom, veličinom i sadržinom drugih lokaliteta iz tog doba u Finskoj.
Kiselo zemljište tog područja tokom hiljada godina je razgradilo kosti pokopane u humkama, ali su hiljade kamenih predmeta i delova grnčarije ostali netaknuti.
5 misterija vezanih za ubistvo Vanje: Zločin potresao Balkan, a mnoga pitanja i dalje bez odgovora

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.