Digitalne platforme za rad jednoglasno podržavaju regulaciju i sistem nadzora

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Dec.2023, 09:38

Digitalne platforme za rad jednoglasno podržavaju regulaciju i sistem nadzora

Pravom gažom ili gigom započela je prva hrvatska Gig konferencija u organizaciji agencije Komunikacijski laboratorij. Plesač Ivan Jarnec s partnerkom je izveo plesnu tačku pred više do 200 posetilaca konferencije, a zatim se vratio u publiku i kao agregator-posrednik učestvovao u konferenciji.

Uvod je dala ekonomista Vedrana Pribičević, koja je dala istorijski, ali i aktuelni pregled gig ekonomije, sa naglaskom da su promene neminovne i da je važno prilagoditi regulativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << realnom stanju na tržištu.

Iako na prvi pogled može izgledati da je sve „med i mleko”, poljski preduzetnik Tomaš Miloš ističe da postoje određeni izazovi i rizici unutar gig ekonomije.

„Najveći strah većine gigera, odnosno gig radnika je finansijska nestabilnost i nedostatak beneficija. Mnogi od njih, na primer, nemaju ni zdravstveno ni penziono osiguranje. Međutim, dve trećine njih je, prema našem istraživanju, zadovoljno svojim statusom“, rekao je Miloš, osnivač i izvršni direktor startapa GIGLIKE, koji je posle 20 godina rada u korporaciji postao gig radnik i već godinama u Poljskoj radi na popularizaciji ovog načina rada.

Za razliku od mnogih zemalja EU, koje nemaju nikakvu regulativu, Hrvatska je ove godine počela da reguliše izmenama Zakona o radu, a sve je rekao Dražen Opalić, direktor Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike. Sistem će se primenjivati od 1. januara 2024. godine.

„Ovim sistemom smo želeli da omogućimo zaštitu prava radnika, ali i omogućimo platformama da koriste svoj poslovni model. Rad na digitalnim platformama se može pratiti samo digitalno, zato smo napravili sistem u kojem će sve platforme morati da budu registrovane i tako ćemo u realnom vremenu pratiti da li ispunjavaju sve odredbe zakona i propisa“, rekla je Opalić.

Usledila je panel diskusija na temu „Posao na platformi – samozaposleni ili u radnom odnosu“, na kojoj su Irena Veber, predsednica Hrvatskog udruženja poslodavaca, Morena Šimatić, country menadžerica Ubera, general manager Glovo Hrvatska Drago Cota i agregator Ivan Jarnec, a moderirala je Ida Prester.

Drago Cota rekao je kako nema generacijske barijere te da imaju dostavljače od 18 godina sve do penzionera, s čime se složila i Morena Šimatić, koja je istakla benefite takvog rada za, na primer, majke i žene koje trenutno nemaju pristup klasičnom tržištu rada.

“Kao društvo smo svi ostali zatečeni popularnošću platformskog rada, posebno u pandemiji, ali moramo se prilagođavati, iako postoje izazovi za privredu i društvo u celini. Recimo, dobro je da žene imaju mogućnost takvog rada, ali to ne rešava problem neravnopravnosti žena na tržištu rada. Vreme je da se prilagodimo novim generacijama jer se one sigurno neće prilagoditi nama”, rekla je Irena Weber, predsednica Hrvatskog udruženja poslodavaca. Ida Prester, i sama gig radnica, istakla je i kako je moguće da žene mogu brže napredovati u ovom sistemu nego na klasičnom tržištu rada ali zaključak je da moraju postojati mogućnost izbora i jednake prilike.

O manipulacijama agregatora-posrednika pričao je Ivan Jarnec, koji zapošljava stotinjak ljudi kao agregator.

“Kad se promenio Zakon o radu, mi smo odmah počeli da radimo po propisima i brzo smo počeli da gubimo ljude koji su navikli na to da smo u nekoj sivoj zoni. Mislim da danas svi uključeni već znaju kome mogu verovati i ko radi legalno, a ko ne”, rekao je Jarnec.

U predavanju pod nazivom „Trendovi digitalnih platformi“, Drago Cota, General manager Glovo Hrvatska, istakao je kako je jedan od najvećih trendova Q-commerce, odnosno sve više Hrvata naručuje namirnice preko aplikacija. Tako i platforme poput Glova imaju sve više ekspres trgovina koje garantuju dostavu mešovite robe do 30 minuta.

Konferencija je zaključena panel diskusijom „Budućnost tržišta rada“, koju je moderirao Aco Momčilović iz FutureHR-a, učestvovali su dostavljač Jurica Ćutuk, Nik Kolveshi Radlović iz Kolekcionarta, general manager Wolt Hrvatska Marin Šušnjar, Ivan Todorić, vlasnik ugostiteljske kompanije Ammi i Fabijan Popović iz Bolta.

Svi učesnici konferencije pozdravili su napore Ministarstva rada vezano za regulativi ove oblasti, a sve platforme su učestvovale u savetovanju pri izmenama Zakona o radu. Marin Šušnjar je istakaoe kako će Wolt uskoro omogućiti i zapošljavanje onima koji to žele.

“Do sada je karakteristika platformi bila da ne zapošljavaju. Mogli ste raditi kao samozaposleni, dakle preko svoje radnje ili kompanije, ili preko agregatora. Mi ćemo to promeniti jer nekome možda odgovara da radi ovaj tip posla, ali da mu poslodavac određuje smene i kad će raditi”, rekao je Šušnjar.

Fabija Popović iz Bolta rekao je kako smo ponekad prekritični prema Hrvatskoj i da treba znati prepoznati kad se radi nešto dobro.

“Ministarstvo trgovine je 2018. odlično odradilo posao kad su platforme za vožnju došle na tržište, a verujem i kako će s ovim izmenama Zakona o radu biti isto tako. Digitalne platforme donose dodatnu vrednost tržištu na kojem rade jer puno brže povezujemo ponudu i potražnju”, rekao je Popović. Na panelu je svoje iskustvo podelio i Ivan Todorić, vlasnik kompanije Ammi, koja u svom portfelju ima lanac restorana GoodFood, između ostalog. Kaže kako bez platformi ne bi imali 14 poslovnica u Hrvatskoj i ni približno ovakve poslovne rezultate kakve imaju danas.

“Pola naših poslovnica koristimo samo za dostavu i te su najprofitabilnije. Komuniciramo s nekim nemačkim i američkim kompanijama koje već imaju potpuno automatizovane kuhinje i verujemo kako će toga biti i kod nas sve više, dakle – roboti koji rade hranu”, rekao je Todorić.

Jurica Ćutuk 13 je godina radio u državnoj firmi, a nakon što je probao povremeno da dostavlja, odlučio je da da otkaz i otvori radnju.

“Porodica je bila šokirana jer ostavljam sigurnost državnog posla, ali isplatilo se rizikovati. Definitivno nisam požalio, zadovoljan sam zaradom, a najviše slobodom koju imam”, rekao je Ćutuk.

Prvom hrvatskom konferencijom o platformskom radu i gig ekonomiji pokrenut je preko potrebni dijalog u društvu oko novih načina rada, funkcionisanja tržišta rada i poslova 21. veka.

Autor fotografija: Goran Jakuš

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.