DIRECT MEDIA Insight Hub – JOVICA ĐORĐEVIĆ: „Outdoor mediji postaju interaktivni i otvaraju nove mogućnosti“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Sep.2017, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIRECT MEDIA Insight Hub – JOVICA ĐORĐEVIĆ: „Outdoor mediji postaju interaktivni i otvaraju nove mogućnosti“

Ovaj članak je deo serije stručnih autorskih članaka istaknutih profesionalaca DIRECT MEDIA, jedne od vodećih komunikacijskih agencija u regionu sa akumuliranim višedecenijskim teorijskim znanjem i praksom u oblasti planiranja i zakupa medijskog prostora…Naš sagovornik u trećem u nizu serije članaka je Jovica Đorđević, Media Manager OOH Dept Direct Media

Objasnite aktuelnu poziciju OOH medija u konglomeratu medijskih kanala, s jedne strane u svetu a sa druge strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << u Srbiji i SEE regionu

– U današnjem medijskom svetu postoji sve veći izazov da se uhvati i održi pažnja potrošača. Brendovi žele da se približe potrošaču, razumeju njihove potrebe, budu inovativni i angažovaniji više nego do sada. Od 2011. godine po prvi put više svetske populacije je živelo u urbanim sredinama nego u ruralnim a do 2050 taj broj će porasti na dve trećine globalne populacije.

OOH oglašavanje je doživelo nagle promene i napredak u poslednjih nekoliko godina, naročito u digitalnom prostoru. Iako je OOH najstariji oblik oglašavanja (u Egiptu su zakone i sporazume objavljivali na kamenim obeliscima a u antickoj Grčkoj su Olimpijske igre oglašavali na visokim drvenim stubovima pored puta), ova vrsta oglašavanja se menjala kroz vekove ali se i dalje smatra efikasnim oblikom komunikacije.

U prošlosti su bilbordi bili jednostavan način oglašavanja za razliku od složenih poruka koje su se prenosile TV reklamama ili radio oglasima. Međutim razvoj digitanog oglašavanja naglo je porastao u zadnjih deset godina uslovljen padom cena lcd i led tehnologija.

Outdoor mediji postaju interaktivni i otvaraju nove mogućnosti.

Digitani mediji sve više menjaju tradicionalne i omogućavaju porast OOH. Prihod digitalnog OOH u svetu iz godine u godinu raste i sada je već dostigao nekih 40% share u totalnom OOH oglašavanju. Srbija je prva na Balkanu u kojoj su instalirani digitalni bilbordi međusobno povezani u mrežu, čak i pre većine država u Evropi. U regionu takođe outdoor provajderi se okreću ka digitanim formatima koji donose niz prednosti u odnosu na statične.

Predstavite medija planiranje za OOH medije, u izmenjenim uslovima koje diktira digitalna revolucija

– Razvoj novih tehnologija omogućio je kvalitetnije i kreativnije medija planiranje. Najveća prednost digitanog oglašavanja umesto tradicionalnog statičnog je ta da distribucija sadržaja i izveštavanje može biti ostvareno u realnom vremenu. Ova funkcija omogućava brendovima da budu proaktivni u svom oglašavanju.

Neke outdoor reklame mogu postati fokusna tačka za celu kampanju, naročito ako ona obuhvata mobilnost i interakciju sa korisnicima.

Danas digitalni outdoor oglašivači imaju u svojim medijima ugrađene kamere, wi-fi i bluetooth čime se oglašivačima omogućava da prate potrošače i da im šalju posebne ponude na mobilne telefone. Sam mobilijar u gradovima postaje interaktivan, od klupa, kioska, digitanih citylight-a koji nisu više samo oglasno telo već i medij kojim se vrši povezivanje na internet ili plaćanje usluga.

Najveći svetski oglašivači rade zajedno na projektima kojima se analizira primećenosti statičnih i digitalnih outdoor formata. Koristeći sofisticiranu eye tracking tehnologiju za merenje angažovanosti publike i kreiranjem virtuelnih okruženja koja se mogu prilagođavati za bilo koji grad u stvarnom svetu dolazi se do korisnih podataka kojima se podiže kvalitet OOH kampanja. Mogućnosti i potencijal ovih analiza su ogromne a rezultat toga biće mnogo efikasnije i preciznije targetiranje publike čime se osigurava da prave osobe u pravo vreme vide vašu reklamu.

Na koji način je Direct Media kao jedna od najvećih regionalnih medijskih agencija /sistema ogovorila na gore navedene promene?

– Direct Media je najuspešniji medijski sistem u regionu i to je ostvareno dobrom organizacijom i kvalitetnim uslugama koje nudimo. Jedini smo od medijskih agencija u regionu koja ima poseban OOH sektor u okviru buying-a. Imamo ogromno iskustvo i učestvovali smo u mnogim prepoznatljivim OOH kampanjama. Pratimo sva dešavanja u svetu i trudimo se da kvalitetne ideje implementiramo na naše tržište.

Pošto je outdoor u sve većoj sinergiji sa digitalom trudimo se da našim klijentima predstavimo sve prednosti novih tehnologija kojima mogu da se još više približe svojim potrošačima i podstičemo ih u realizaciji ideja koje prelaze granice standardnog oglašavanja.

Digital outdoora je i na našim prostorima postao važan komunikacioni kanal.

Zaјedno sa kreativnim odeljenjem često predlažemo kreativnu upotrebu outdoora koja uvek ostvari značajnu primećenost kampanja. Želimo da budemo autentični i da ostavimo trag za sobom.

Rastuća urbanizacija, digitalizacija i nove tehnološke inovacije unutar OOH omogućiće da se komunicira brže, efikasnije i fleksibilnije na zadovoljstvo naših klijenata i potrošača.

Autor: Redakcija Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.