18 najuticajnijih svetskih zemalja postiglo sporazum o veštačkoj inteligenciji

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 27.Nov.2023, 22:21

18 najuticajnijih svetskih zemalja postiglo sporazum o veštačkoj inteligenciji

Sjedinjene Države, Velika Britanija i više od deset drugih nacija dogovorile su sveobuhvatan međunarodni sporazum za zaštitu veštačke inteligencije (AI) od zloupotrebe. Ukupno 18 zemalja, uključujući Nemačku, Italiju i Singapur, predstavilo je dokument na 20 stranica u kojem se ističe nužnost da sistemi veštačke inteligencije budu napravljeni sigurni po dizajnu, dajući prioritet sigurnosti u njihovom razvoju i implementaciji.

Sporazum, iako neobvezujući, naglašava ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << preporuke poput praćenja zlouporabe sistema veštačke inteligencije, zaštite podataka od neovlašćenja i provere dobavljača softvera. Jen Easterly, direktorica Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture SAD-a, istakla je važnost davanja prioriteta sigurnosti tokom faze dizajna sistema veštačke inteligencije.

Ovo je prvi put da smo videli potvrdu da se te mogućnosti ne bi trebale odnositi samo na kul karakteristike i kako ih brzo možemo staviti na tržište, pojasnila je Easterly.

Prioritet je sigurnost, a ne brz izlazak na tržište

Smernice se bave zabrinutošću zbog sprečavanja toga da tehnologija veštačke inteligencije padne u pogrešne ruke, predlaže prakse poput sprovođenja sigurnosnih testiranja pre objavljivanja novih AI modela. Smernice ipak ne ulaze u sporna pitanja u vezi s odgovarajućom upotrebom veštačke inteligencije ili etičkim razmatranjima o prikupljanju podataka za uvežbavanje modela veštačke inteligencije.

Iako je globalna zajednica pokrenula razne inicijative za oblikovanje razvoja veštačke inteligencije, mnogima nedostaju značajni mehanizmi sprovođenja. Sporazum odražava rastuću svest o uticaju veštačke inteligencije na industriju i društvo, priznajući potrebu za davanjem prioriteta sigurnosti nad ubrzanim pristupom tržištu.

Usred rastuće zabrinutosti o mogućim negativnim posledicama veštačke inteligencije, uključujući pretnje demokratskim procesima i premeštanje radnih mesta, zemlje poput Evrope preduzele su korake napred u regulisanju veštačke inteligencije. Francuska, Nemačka i Italija postigle su konsenzus o regulisanju temeljnih modela veštačke inteligencije „obveznom samoregulacijom pomoću kodeksa ponašanja“.

Uprkos naporima administracije američkog predsednika Joea Bidena u zagovaranju regulacije veštačke inteligencije, podeljeni Kongres SAD-a postigao je tek ograničen napredak. U oktobru je Bela kuća izdala izvršnu naredbu s ciljem ublažavanja rizika od veštačke inteligencije za potrošače, radnike i manjinske grupe uz istovremeno jačanje nacionalne sigurnosti.

Izvor: Zimo

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.