ОПЕРАЦИЈА МЕДАЧКИ ЏЕП

Izvor: Objava, 09.Sep.2020, 17:14

ОПЕРАЦИЈА "МЕДАЧКИ ЏЕП"

Деветог септембра 1993. године хрватска војска и полиција извршиле су напад на територију Републике Српске Крајине код Госпића. Намера хрватских снага била је овладати делом крајишке територије у ширем подручју села Дивосело, Читлук и Почитељ, које је чинило Медачки џеп, како би се, наводно, зауставили непрекидни артиљеријски напади на Госпић. Медачки џеп је био широк четири до пет, а дуг пет до шест километара и у њему је живело око 400 становника. Ово подручје припадало је "ружичастој" ("pink") зони под заштитом Уједињених нација.

Сама акција проведена је брзо. Отпор српских снага, међу којима је било и добровољаца из Србије, био је слаб и већ 10. септембра нападнута територија била је под контролом хрватске војске и полиције. Ово је омогућило становницима Госпића остваривање права на сигурнији живот, јер су гранатирања престала. Седам дана касније ХВ се повукла из Медачког џепа, а контролу над поменутом територијом преузеле су мировне снаге УН.

Приликом провођења ове војне операције хрватске снаге нису поступале према прописима међународног права те су последице поменутих кршења биле људске и материјалне жртве.

Убијени су цивили: Пера Крајновић, Боја Вујновић, Марко Поткоњак, Јанко Поткоњак, Никола Вујновић, Босиљка Бјеговић, Анкица Вујновић, Љубица Кричковић-Живчић, Сара Кричковић, Ђуро Крајновић, Миле Рајчевић, Момчило Вујновић, Љиљана Јелача, Милан Матић, Никола Јерковић, Анђа Јовић, Недељка Крајновић, Стана Крајновић, Милка Бјеговић, Миле Пејновић, Дмитар Јовић, Мара Јовић, Ђуро Вујновић, Стево Вујновић, Боја Пјевач, Милан Рајчевић, Бранко Вујновић.

Убијени су заробљени војници: Станко Деспић и Никола Стојисављевић.

Уништене су 32 куће у Рајчевићима, 20 у Крајновићима, 6 кућа у Поткоњацима, 5 кућа у Дрљићима, 20 кућа у Струнићима, 11 кућа у Великом Крају, 7 кућа у Доњем Селу, већи број кућа у Дивоселу те низ економских зграда (41 у Рајчевићима; 28 у Крајновићима при чему су још загађена 4 бунара; 10 у Поткоњацима; 10 у Дрљићима; 17 у Струнићима где су још и загађена 3 бунара; 8 у Великом Крају; 9 у Доњем Селу и већи број у Дивоселу). Цивилима из свих поменутих села, као и из села Читлук, Ситник, Почитељ и Рогићи, који су напустили то подручје, уз помоћ цивила којима је допуштен улазак на бојиште опљачкана је вреднија покретна имовина, а стока делимично побијена.