Vlada proglasila stanje elementarne nepogode u 15 opština

Izvor: Studio B, 08.Mar.2016, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada proglasila stanje elementarne nepogode u 15 opština

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sednici stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština u Republici Srbiji zbog poplava. Trenutna situacija sa poplavama u Srbiji je malo bolja nego juče jer vodostaj reka u većem delu zemlje opada.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Ariljje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), i Trstenik, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se uspostavlja Operativni štab Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju preduzimanja operativnih mera zaštite i spasavanja od poplava na teritoriji Srbije.

Usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova vanredna situacija proglašena je u navedenim jedinicama lokalne samouprave, gde je do sada poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba.

Kako se prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje nastavak padavina, ugroženim područjima potrebno je pružiti neophodnu pomoć, pa se stoga donosi odluka o proglašenju elementarne nepogode.

Elementarna i druga nepogoda je, u smislu Zakona, događaj uzrokovan dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, koji prekida normalno odvijanje života u meri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države i prouzrokuje materijalnu štetu koja je veća od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave i koji je kao takav proglasila vlada.

Izuzetno, vlada može proglasiti neki događaj za elementarnu i drugu nepogodu i odlučiti o državnoj pomoći i kada je prouzrokovana šteta manja od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave, kada za to postoje posebno opravdani razlozi, a na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vlada je prihvatila Izveštaj o stanju na teritoriji opština i gradova pogođenim elementarnom nepogodom u periodu od 6. do 8. marta i usvojila uredbe o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove privredne delatnosti na poplavljenom području, utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih objekata, utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove za korisnike oštećenih porodičnih stambenih objekata kao i državnog programa pomoći i obnove registrovnom poljoprivrednom gazdinstvu za otklanjanje posledice poplava na poplavljenim područjima.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da poplave nisu ni blizu razmera onih koje su pogodile Srbiju 2014.  Vučić je u obraćanju na Kopaonik biznis forumu rekao da će će država gledati da nadoknadi gotovo svu štetu na kućama, pomoćnim objektima i poljoprivrednim oranicama.

"Oni koji nisu direktno pogođeni treba da znaju da su te stvari rešive. To su teške i neprijatne stvari za one koji su pogođeni poplavama", rekao je Vučić.

Usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova vanredna situacija je proglašena u 15 opština, a poplavljeno je oko 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba. Ipak, voda u većini reka se polako povlači, sem u Zapadnoj Moravi.

 

Vodostaj opada, situacija bolja

Trenutna situacija sa poplavama u Srbiji je malo bolja nego juče jer vodostaj reka u većem delu zemlje opada, kaže za Studio B pomoćnik načelnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić.

Prema njegovima rečima, jedino je zapadna Morava kod Kraljeva u stagnaciji i u toku noći su evakuisani stanovnici naselja Grdica u Kraljevu. Nikolić kaže da će prema najavama zapadna mOrava kod Kraljeva u toku dana opadati kao i Kolubara kod Oberenovca.

Pripadnici MUP-a Srbije za vanredne situacije dežurali su cele noći na svim kritičnim mestima i dežuraće dok opasnost ne prođe i voda skroz povuče.

 

U Čačku formirane komisije za procenu štete od poplave

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić kaže da su formirane komisije za procenu štete od poplava.

"Formirali smo komisije koje će za par sati izaći na teren da utvrde kolika je šteta na stambenim objektima, pomoćnim objektima, poljoprivrednom zemljištu, putnoj infrastrukturi", rekao je Ilić novinarima i dodao da su se pojavila i klizišta, te da će ekipe proveriti stanje na terenu.

Preliminarni rezultati očekuju se najkasnije za tri dana, rekao je gradonačelnik Čačka.

"Za dan, dva, tri očekujemo preliminarne rezultate da vidimo kolika je šteta i obavestićemo o tome Vladu Republike Srbije, kao što smo se juče dogovorili sa premijerom", kazao je Ilić.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović kazao je da je neophodno zaštititi urbani deo grada, a zatim poljoprivredne površine.

"Dakle, prvo moramo da štitimo građane i imovinu, pa ćemo onda štititi njive," rekao je Pauzović novinarima i naglasio da voda mora da se razlije, "pa bolje da se razlije po njivama nego da se razlije po kućama."

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.