Slučaj još u predistražnom postupku?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj još u predistražnom postupku?

Navršilo se godinu dana od pada vojnog helikoptera, u kom je poginulo sedmoro ljudi, računajući i bebu koja je helikopterom trebalo da bude prevezena od Raške, do Beograda, zbog lečenja. Helikopter Vojske Srbije Mi-17 srušio se 13. marta 2015. godine, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla".

Poginula su četvorica članova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posade, lekar i beba. Dvojica nosioca visokih činova u vojsci kažnjeni su u prvom stepenu, pred vojnim sudom, na jednu, odnosno dve godine zabrane napredovanja u službi, dok se Više tužilaštvo u Beogradu, ni godinu dana nakon tragedije, nije izjasnilo o tome da li će pokrenuti istragu, ili od nje odustati.

Vojni analitičar, Aleksandar Radić, kaže da je za donošenje odluke o pokretanju istrage bilo dovoljno onoliko vremena koliko je vojska uložila da se naprave izveštaji dve komisije, one koju je formirao načelnik Generalštaba i one koju je formirala komanda ratnog vazduhoplovstva.

"Nije reč o misteriji, nije reč o gradnji piramida. Reč je o nečemu što je vrlo egzaktno i gde, kad napravite gomilu gluposti i grešaka, imate tragičan završetak. Potpuno je jasno šta se tu dešavalo, samo što imamo vlasti koje sve to ignorišu. Naročito sad je prva godišnjica tragedije pada u vreme izborne kampanje. Onda je to tema koja je nepoželjna za vlasti, svi bi to najradije da gurnu ispod tepiha i da lepo zaboravimo da se bilo šta desilo 13. marta 2015", rekao je Radić za RTV.

Tri meseca nakon nesreće, dve vojne komisije javnosti su predstavile izveštaje u kojima je navedeno da su uzroci udesa ljudski faktor, kao i "niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom".

Na osnovu izveštaja, kažnjeni su komandant RV i PVO general-major Ranko Živak i brigadni general, Predrag Bandić.

Tadašnji ministar odbrane, Bratislav Gašić, na čiji je zahtev helikopter i poleteo, kao civil nije bio ni obuhvaćen vojnim postupkom.

Na batajničkom aerodromu nedavno je održan parastos poginulim članovima posade, nakon čega se pripadnicima 204. Vazduhoplovne brigade obratio general Bandić.

"Vanredna je situacija u celoj Srbiji i baš je momenat da osetimo duboko u srcu koliko nam njih četvorica nedostaju, mnogo bismo bili jači danas, da su oni sa nama", rekao je Bandić.

Inače, pre sedam meseci, medijima je Više tužilaštvo u Beogradu saopštilo da je u toku predistražni postupak i da je zbog toga nemoguće da se u javnost iznose činjenice o samom slučaju.

Epilog predistražnog postupka, međutim, nije poznat javnosti ni danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ni posle godinu posle pada helikoptera ne znaju se krivci, a istrage nema

Izvor: Vesti-online.com, 13.Mar.2016

Danas (13. mart) se navršava tačno godinu dana od strašne helikopterske nesreće u kojoj je život izgubilo sedam ljudi. Helikopter Vojske Srbije srušio se u okolini aerodroma "Nikola Tesla", a u nesreći su poginuli major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.