Rezerve rude bora kod Baljevca vrede milijarde dolara

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2018, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezerve rude bora kod Baljevca vrede milijarde dolara

Kanadska kompanija "Erin ventures" iz Vankuvera, pronašla je u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), rezerve rude bora, čija je bruto vrednost veća od dve milijarde dolara, pišu "Novosti".

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu. U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 milijardi tona bora, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona, piše list.

Ova mala kanadska kompanija ušla je u program bušenja nakon što je multinacionalna kompanija "Rio Tinto" odustala od koncesija.

Prema nepotvrđenim podacima, jedna svetska kompanija, čije se ime čuva u tajnosti zbog konkurencije, dogovorila se sa Erinom o početnom ulaganju od 20 miliona dolara, kako bi se unapredio projekat, i u naredne dve godine finansirala bi dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je to ležište, kako se pretpostavlja, treće po veličini i bogatstvu u svetu, pišu "Novosti".

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

LEŽIŠTE BORA KOD BALjEVCA NA IBRU: Milioni tona retke rude u srcu Srbije!

Izvor: Večernje novosti, 13.Avg.2018

Nedaleko od rudnika uglja, kod Baljevca na Ibru, otkrivene velike rezerve bora KANADSKA kompanija “Erin ventures”, iz Vankuvera, kako saznaju “Novosti”, pronašla je u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (u opštini Raška), rezerve...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.