LEŽIŠTE BORA KOD BALJEVCA NA IBRU: Milioni tona retke rude u srcu Srbije!

Lj. TRIFUNOVIĆ

13. 08. 2018. u 08:31

Nedaleko od rudnika uglja, kod Baljevca na Ibru, otkrivene velike rezerve bora

ЛЕЖИШТЕ БОРА КОД БАЉЕВЦА НА ИБРУ: Милиони тона ретке руде у срцу Србије!

Istraživanja kod Baljevca na Ibru

KANADSKA kompanija “Erin ventures”, iz Vankuvera, kako saznaju “Novosti”, pronašla je u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (u opštini Raška), rezerve rude bora, čija je bruto vrednost veća od dve milijarde dolara.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu. U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 miliona tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona.

PROČITAJTE JOŠ: Velika očekivanja od Jadra

Ova mala kanadska kompanija je ušla u program bušenja na ovom lokalitetu nakon što je multinacionalna kompanija “Rio Tinto”, najveća rudarska korporacija u svetu, odustala od koncesije na tom području.

Inače, upravo “Rio Tinto”, uz tursku državnu kompaniju “Eti Maden”, kontrološe čak 80 odsto svetske proizvodnje bora. Otkriće kanadskog “Erina” je takvog kvaliteta da su mnogobrojne svetske kompanije sada zainteresovane za strateško partnerstvo sa njima.

Najveći deo rezervi bora, čak 75 odsto, nalazi se upravo u Turskoj. Međutim, otkriće kanadskog “Erina” sada stavlja Srbiju u red zemalja sa ogromnim rezervama tog materijala. Čak se procenjuje da je ležište u Piskanji mnogo kvalitetnije od onih koja su do sada pronađena u svetu.

Prema nepotvrđenim podacima, jedna od najvećih svetskih kompanija dogovorila se sa “Erinom” o početnim ulaganjima od 20 miliona dolara, kako bi se unapredio projekat “Piskanja”.

Prema načelnom dogovoru, u naredne dve godine ta firma, čije se ime, zbog konkurencije, drži u tajnosti, trebalo bi da finansira dalja istraživanja u okolini Baljevca na Ibru, kako bi se potvrdilo da li je to ležište, kako se pretpostavlja, treće po veličini i bogatstvu u svetu.

ZAŠTO SE "RIO TINTO" POVUKAO?

PO koncesionom ugovoru iz 2006. godine, “Rio Tinto” je u geološka istraživanja kod Baljevca na Ibru i izradu fizibiliti studije trebalo da investira više od 10 miliona evra, da bi posle toga počele pripreme za otvaranje rudnika i rafinerije za preradu borne kiseline u prahu. U taj posao trebalo je da bude uloženo do 130 miliona evra, a radni angažman bi dobilo oko 700 radnika. Međutim, oni su od tog posla odustali, nakon čega je istražna prava preuzeo kanadski “Erin”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

MarkoBgd

13.08.2018. 11:05

Ova vest nije za radovanje, kad se imaju u vidu prethodna iskustva ( rudnici zlata, jadarita itd)

Laza

13.08.2018. 11:13

Gradjani Srbije od toga nemaju nista. asi politicari ce pokupiti kajmak, a nalaziste prodati strancima koji ce to eksploatisati do zadnjeg grama. Mnoge africke zemlje leze na tonama dijamanata pa gradjani opet od toga nemaju nista.

SaleA

13.08.2018. 11:14

Kad stranci vade prirodna bogatstva, to je isto kao da su nadli obican kamen, jer ce toliko ostati Srbiji.

3

13.08.2018. 11:21

njima ruda stoci jalovina !zagadice celu rasku oblast sve do cacka i gornjeg milanovcaal koga briga za to ?stoka je navikla na muku, javice se tu "rudari"da sami sebi grobove kopajuko sto su uvek i radili

SUDIJA DRED

13.08.2018. 11:25

Sto se ne obavesti javnost koliko je za ljude i prirodu stetna ova eksploatacija, dakle ekoloski problem koji ce sigurno nastati. Jer gradjani Srbije ove pare nece videti a ostace im samo ruinirana priroda. Prava smo banana republika, za dve tri djindjuve lokalnim poglavicama na vlasti, radi ko sta hoce! Samo neodgovorna i neupucena osoba moze da pomisli kako je ovo dobra vest!

Stevan

13.08.2018. 17:11

Drzava nije rudarsaka kompanija da se bavi upravljanjem rudnicima i nalazistima da nije ovih stranih kompanija koje kupuju koncesije verovatno ta uda nikad nebi bila ni nadjena

Петар Ј. Ветар

13.08.2018. 17:56

Ја мислим да ствари стоје другачије него што многи коментатори мисле. Да одбијемо да се руде експлоатишу, опет би нам их узели на силу (као што су урадили са КиМ ). Овако ћемо добити неки новац и ако бог да Вучић ће успети да избоксује да се те руде овде прерађују и да се праве макар полу-производи а можда и готови производи као што су батерије. Сетите се Кинеза. Радили су за мале паре али сада други раде за њих а прошло је само 20 година

Raca Milosavljevic

14.08.2018. 00:05

... strasno ... samo rasprodaju,i uzimaju svoj deo kajmaka i nije ih briga kada odu ... eto to su nase vlasti u poslednjih dvadesetak godina ...plus zaduzuju enormno narod koji ce morati da vraca kredite ...